Pravo pastorke na nasledstvo

Spread the love

Pitanje -Koje je pravo pastorke na nasledstvo

Suprug mi je umro 2003.g. Njegova ćerka i ja nasledjujemo kuću koja se vodi na supruga, ali je izgradjena u toku braka sa bivsom ženom, pastorkinom majkom, koja je umrla 1980.g. Pokojni suprug i ja smo bili u braku 20 godina. Iza supruga je održana ostavinska rasprava sa koje je pastorka (pošto je bila nezadovoljna nasledničkim  delom) upućena na parnicu protiv mene. Ima li pastorka pravo da polovinu kuće izuzme iz zaostavštine na ime suvlasničkog dela njene pokojne majke? (pastorka je izjavila da iza njene majke nije održana ostavinska rasprava)?

Gde i kako mogu da proverim da li je iza pastorkine majke održana ostavinska rasprava? (na ostavini se pastorka mogla odreći svog naslednog dela i prepustiti u celini vlasništvo nad kućom u ocu).

Kako da realizujem nasledno pravo mog pokojnog supruga nad polovinom eventualnog dela kuće njegove pokojne žene, koju je nadziveo?
U vreme izgradnje kuće pokojni suprug je bio na radu u Africi kao inženjer, sa ekstremno visokim primanjima, dok je njegova prva supruga bila domaćica. Da li to utiče na odnos suvlasničkih udela u kući?Odgovor advokata Aleksandra Radivojevića

Ukoliko nije sproveden ostavinski postupak iza suprugove prve žene postoji mogućnost da se ostavinski postupak pokrene odgovarajućim predlogom. Zakonska je pretpostavka da celokupna imovina stečena u braku pripada bračnim drugovima sa po 1/2 idealnih delova s tim što postoji mogućnost da se dokazuje i suprotno, odnosno da je neko od supružnika neuporedivo više doprinosio sticanju zajedničke imovine.

Sprovođenje ovog ostavinskog postupka je neophodno obzirom da bi se u njemu kao naslednik pojavio i Vaš pokojni otac i dobio odgovarajući udeo koji bi sada, u ostavinskom postupku iza Vašeg pokojnog oca ulazio u sastav zaostavštine.

Druga mogućnost je da pastorka podnese tužbu radi utvrđenja kojim bi taržila da se utvrdi da je ona vlasnik dela kuće koji je nasledila od svoje majke. U tom postupku bi se utvrđivalo u kom udelu pastorka ima pravo svojine na kući obzirom da je ona naslednica iza svoje pokojne majke bez obzira što ostavinski postupal nije sproveden, jer se zaostavština prenosi na naslednike u momentu smrti ostavioca.

Advokatska kancelarija Radivojevic

radivojevic Advokatska kancelarija Radivojevic nalazi se u Beogradu u ul. Svetozara Čorovica br. 13, a prijem stranaka je ponedeljkom, utorkom i cetvrtkom, od 18 – 20 casova.

Telefon kancelarije: 011/322-34-99

Related Post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish