Da li se moje pravo svojine može dovesti u pitanje?

Spread the love

Pitanje – Pravo svojine

Posle očeve smrti majka se svoje trećine kuće odrekla u korist brata, ja sam tada živela u Cg. Pre pola godine sam se razvela i došla u svoju trećinu kuće, tj da se staram o majci koja ima staračku demenciju (to je imala i kad je njemu poklonila svoj deo). Pošto je sva briga pala na mene  i zatrazivši pomoc od brata da se zajedno staramo o majci, završila sam u privatnom stanu.

Sada snaha, pošto brat radi u inostranstvu, obilazi majku ali to je sve nedovoljno po mom mišljenju. Interesuje me da li pošto sam se odselila on može to da zloupotrebi, i da ostanem bez svoje trećine. Vidim da bez moje saglasnosti prevodi komunalije, struju jer je kaže većinski vlasnik. Mislim da to nije dozvoljeno, ali mali je grad a on zna ljude.

Kako i gde mogu da proverim šta se vodi na mene ako se išta vodi, ili da nije sklopio ugovor o izdžavanju, da li tada moja trećina ide njemu? …Iako sam je uzela pre nego što je njemu to poklonila. Hvala.Odgovor advokata Aleksandra Radivojevića

Vi ste vlasnik jedne trećine idealnih delova kuće i Vaše pravo svojine niko ne može dovesti u pitanje obzirom da ste navedenu trećinu stekli posle smrti vašeg oca i imate odgovarajuće ostavinsko rešenje kao dokaz vlasništva.

Vaš brat kao većinski vlasnik može preduzimati odrđene radnje u vezi sa ku?om – poslovi tekućeg održavanja, ali ni u kom slučaju ne možete ostati bez vašeg prava svojine na 1/3 idealnih delova kuće sa kojim možete slobodno raspolagati i po kom osnovu možete boraviti u navedenoj kući.

Advokatska kancelarija Radivojevic

radivojevic Advokatska kancelarija Radivojevic nalazi se u Beogradu u ul. Svetozara Corovica br. 13, a prijem stranaka je ponedeljkom, utorkom i cetvrtkom, od 18 – 20 casova.

Telefon kancelarije: 011/322-34-99

Related Post

2 Comments

  1. Оставинским решењем од 2/6 брат, сестра и ја наследили смо, са осталим наследницима велику сеоску кућу стару око 90 година. Пошто физичка деоба никада није била могућа, договорен је начин коришћења соба, што траје више од 40 година. Због старости, показало се да ће се кућа брзо урушити. Покушао да анимирам наследнике да је спасимо. „Ќућа је пасти, ако си луд и имаш пара за бацање, ти ради, нас она не интересује.“ После 7 година рада и уложених десетина хиљада евра, кућа је спашена.
    Недавно су преко суда сестра и брат затражили физичку деобу куће. Поднео сам поднесак и предложио да судски вештак грађевинске струке срачуна оно што сам уложио у спашавању куће. Судија је то одбила у име нечег што ће
    они тек урадити, тј. предложити свог вештака.

    Cvetkovic.m.petar@gmail.com

  2. Moje pitanje je : Dali stecajni upravnik u AD Toza Markovic u stecaju ,moze naplatiti kredit ( koji je dat radnicima za izgradnju kuca)u celosti .Pre isteka roka placanja kredita. mada nismo prekrsili odredbe ugovora.Ugovor je uredno zaveden i overen u sudu.
    unapred hvala DRAGAN

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish