Terorizam hemijske industrije u našoj ishrani

Spread the love

Da, hemijski terorizam. Slažete li se sa tom izjavom?

U hrani nam se nalaze genetski modifikovane supstance, veštačke arome, boje, konzervansi, emulgatori, zaslađivači, a svi napravljeni od otrovnih hemikalija, materija koje su dokazano toksične za zdravlje čoveka. Dokle ćemo da trpimo ili da se pravimo ludi i da ne verujemo da smo u problemu?




Interesantna je izjava jednog posetioca ovog sajta, ”piću koka kolu dokle god bude legalna” Da li je to stav većine? Nek me truju, nemoćan sam da se oduprem… ili ”imam preča posla nego da se time bavim”. Može li išta da bude preče od pitnja kad će prestati da nas truju?

Ako pričamo o svetskoj proizvodnji sintetičkih materijala, u donjem dijagramu ćemo videti koliko se upotreba hemije i plastike povećava kroz godine.

svetska proizvodnja- sintetičkih materijala

Na gornjem dijagramu se lepo vidi šematski prikaz proizvodnje sintetičkih hemikalija godišnje ( u milionima tona) od 1920. do 1980. Pogledajte taj uspon do 1980, zažmurite, i zamislite kako se ta linjia nastavlja sledećih 30 godina.

Na dijagramu nije prikazan rast proizvodnje genetski modifikovanih organizama. Da li i to ne treba da nas brine? Razni proizvođači hrane ili ne mogu ili ne žele da prevaziđu problem otrovne hrane.

Pozitivno je to da se svest građana o zatrovanoj hrani i okruženja poveđava i da se veđ neko vreme prepoznaju vodeđi krivci, multinacionalne kompanije.

Problem kod većine je društveni pritisak, praktičnost i prihodi. Sve to nas udaljava od borbe protiv otrova. Idemo linijom manjeg otpora. Najbolja borba bi bila, ne kupovati zagađenu robu i podržavanje prodavaca organske hrane.

Jednom ili dva puta godišnje imamo nove hemijske teroriste. Kad god javnost bude uveliko kritična prema nekoj otrovnoj supstanci, ona bude preimenovana, prepakovana, često u smrtonosniji oblik svog prethodnika. Aspartam, amino zaslađivać i visoko fruktozni kukuruzni sirup su dva odlična primera.

Hajde da pogledamo neke od najčešćih otrova koji se nalaze u više od 80% hrane koju jedemo.

Veštačke arome i boje

Veštačke arome i boje su hemijski napravljene u laboratoriji i nikakvu hranljivu vrednost. Svaki veštački ukus i boja u prehrambenoj industriji ima neku vrstu štetnih efekata na zdravlje.

Ovo uključuje bolesti nerava, organa, reproduktivnih potencijala i pojavu raka.

Primeri boja i aroma

– Glutamini
– Monosodijum glutaminat (MSG)
– Maltodekstrin
– Disodium gvanilat
– Disodium inosinat
metilimidazol
– Plava 1, Plava 2
– Žuta 5 , Žuta 6
– Crvena 3 , Crvena 40

Genetski modifikovani organizmi

GM hrana izaziva alergije, oštećenja organa, rak, imunotoksičnost i štetne transgene koji utiču na buduće generacije.

Primeri GM hrane

– Kukuruzno brašno, pšenično brašno, ulje, skrob, gluten i sirup
– Kukuruzni zaslađivači, kao što su fruktoza, dekstroza i glukoza
– Modifikovani skrob
– Sojino brašno, lecitin, izolat, izoflavon
– Većina biljnih ulja i biljnih proteina
– Ulje repice
– Pamučno ulje
– I sve što nije navedeno kao 100% šećer od šećerne trske

Toksični konzervansi

Veštački konzervansi su odgovorni za izazivanje mnogih zdravstvenih problema u vezi sa disajnim putevima, srcem, krvlju i drugim bolestima. Neki su veoma neurotoksični naročito u kombinaciji sa određenim hranljivim materijama.

Primeri kozervanasa

– antimikrobna sredstva
– Nitriti (natrijum-nitrit)
– Nitrati (natrijum nitrat)
– Butylated hydroxyanisole (BHA)
– Butylated hydroxytoluene (BHT)
– Sulfiti (natrijum Sulfite)
– Kalijum sorbat
– Benzoeva kiselina
– Propyl Gallate
– Natrijum benzoat

Toksični Emulgatori

Emulgatori se koriste kao stabilizatori. Nema zdravih neorganskih emulgatora. Svi su toksični.

Primeri

– Polisorbat 80
– Mono-diglicerid
– alge
– Ksantan guma (neorganska)
– Guar guma
– Soja lecitin

Toksični zaslađivači

Zaslađivači, kao što je Neotam je 13000 puta slađi od šećera. Ovi zaslađivači su veoma moćni, neurotoksični, imunotoksični i ekotoksični.

Primeri

– Aspartam
– Visoko fruktozni kukuruzni sirup
– Neotam
– Sucralose
– Natrijumski zaslađivači
– Acesulfam-K

Toksični stabilizatori

Hemijski postignut duži rok trajanja hrane je potpomognut nekim vrlo toksičnim materijama koje izazivaju rak, glaukom, probavne probleme i poremećaje jetre. Oni se dodaju hrani i da poveć aju boju, zapreminu i težinu.

Primeri

– Metanil
– Kalijum bromat
– Malahit
– Tamarinid
– Prašak za pranje
– Argemon semena

Ovo nije konačan spisak. Više od osamdeset posto hrane i pića koje unosite sadrže otrove. U našem organizmu se već nalazi preko 700 otrovnih supstanci.

A nije moralo. Od koga to zavisi? Od onog ko nam to servira ili od nas.

Related Post

1 Trackback / Pingback

  1. Moći ćemo da testiramo proizvode na teške metale, pesticide i GMO, sa svojim smart telefonima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish