Izbegavanje obaveze stipendiste

Spread the love

Pitanje – Obaveza stipendiste

Poštovani, stvari sa mnom stoje ovako. Tokom studiranja, bila sam stipendista određene firme tako da sam samim tim postala njihov dužnik, odnosno sada radim za tu firmu.
Postojale su inače nekoliko mogućnosti: ili da u celosti vratim dug firmi (što mu dođe sa kamatama preko milion dinara- ne baš tako mala svota 🙂 ), ili da radim u toj firmi kao minimum tolko koliko su me stipendirali tj. 5 godina, ili u slučaju da im ne treba kadar da se oni odreknu i mene i novca u potpunosti (što se inače ne dešava). Ja sam se našala u situaciji da radim za tu firmu, što je s jedne strane super, ali…

S obzirom da sam u toj firmi završila pripravnički staž, i dobila naredni ugovor na 6 meseci, pri tom je između dana prestanka pripravničkog staža i dana stupanja radnog odnosa na 6 meseci potsojao jedan dan papiroloske pauze, tj. razlike (sa pripravničkim sam završila 21. a stupila u radni odnos 23.)

Mene zanima, da li postoji tu neka zakonska šupljina, da u slučaju da nađem bolju ponudu za radno mesto, mogu da sklopim ugovor o radnom odnosu sa tim nekim poslodavcem dana 22, a da se to pritom računa kao da firma u kojoj radim nije na vreme meni ponudila novi ugovor i da ja to mogu da smatram otkazom sa njohove st


rane, odnosno, da se izvučem od vraćanja duga. Unapred hvala na odgovoru!

odgovor advokata

U takvoj situaciji, obzirom da je protekao samo jedan dan od isteka pripravničkog staža do zaključenja novog ugovora ne postoji nikakav pravni mehanizam kojim biste Vi izašli iz ugovornog odnosa koji imate sa Vašim poslodavcem koji je precizno formulisao uslove u navedenom ugovoru o stipendiranju. U slučaju da se upustite u takvu avanturu verovatno biste bili tuženi od strane Vašeg poslodavca sa vrlo malim izgledima da uspete u sporu.

Advokatska kancelarija Radivojevic

radivojevic Advokatska kancelarija Radivojevic nalazi se u Beogradu u ul. Svetozara Corovica br. 13, a prijem stranaka je ponedeljkom, utorkom i cetvrtkom, od 18 – 20 casova.

Telefon kancelarije: 011/322-34-99

Related Post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish