Pre 11 godina, 2014. godine, objavio sam članak na Flick.rs u kojem sam upozorio na opasnosti koje donose emulgatori i aditivi, te i konzervanasi koji se nalaze u hrani. Još tada sam ukazao na probleme sa regulativom, netransparentnost označavanja i zdravstvene rizike koji prate konzumaciju ovih dodataka. Danas, 2025. godine, situacija je i dalje složena, ali sada imamo još više informacija i istraživanja koja potvrđuju mnoge tadašnje tvrdnje.
Aditivi: Šta se promenilo?
- Regulativa: Iako su mnoge zemlje pooštrile regulative o upotrebi aditiva u hrani, Srbija je i dalje suočena sa problemima u kontroli i inspekciji prehrambenih proizvoda.
- Zabranjeni Aditivi: Neki aditivi koji su tada bili dozvoljeni sada su zabranjeni u mnogim zemljama, kao što su E102 (Tartrazin) i E951 (Aspartam), ali se i dalje koriste u Srbiji.
- Skrivene Oznake: Proizvođači sve češće koriste hemijske nazive umesto E brojeva da bi prikrili prisustvo štetnih supstanci.
Najopasniji Aditivi u 2025.
U savremenoj prehrambenoj industriji, aditivi su postali neizbežni. Dodaju se kako bi produžili rok trajanja, poboljšali ukus, boju ili teksturu hrane. Ipak, mnogi od ovih aditiva nose ozbiljne zdravstvene rizike. U ovom članku istražićemo najkontroverznije aditive koji se često nalaze u svakodnevnim proizvodima i njihove potencijalne rizike.
E407 (Karagenan)
- Potencijalni rizik: Može izazvati upalne procese u crevima i povećava rizik od karcinoma debelog creva.
- Gde se nalazi: Sladoled, pudinzi, mlečni deserti, biljna mleka.
E951 (Aspartam)
- Potencijalni rizik: Kontroverze zbog povezanosti sa neurološkim problemima i mogućim kancerogenim efektima.
- Gde se nalazi: Gazirana pića, žvakaće gume, niskokalorični proizvodi.
E220 (Sumpor-dioksid)
Gde se nalazi: Sušeno voće, vino, pivo, konzervirano povrće.
Potencijalni rizik: Može izazvati respiratorne probleme, posebno kod astmatičara.
Kako prepoznati opasne aditive?
- Čitajte deklaracije i tražite hemijske nazive kao što su “natrijum benzoat” umesto E211.
- Izbegavajte proizvode sa dugim listama sastojaka, posebno ako sadrže aditive koji su zabranjeni u nekim zemljama.
- Koristite aplikacije za skeniranje proizvoda koje prepoznaju aditive i ukazuju na njihove rizike.
Kako izbeći štetne aditive u svakodnevnoj ishrani?
- Birajte sveže namirnice: Voće, povrće i meso sa pijace ili od proverenih proizvođača su bolji izbor.
- Izbegavajte industrijski prerađenu hranu: Proizvodi sa dugim listama sastojaka često sadrže štetne aditive.
- Naučite da čitate deklaracije: Obratite pažnju na sastav proizvoda i izbegavajte one sa aditivima koji su označeni kao potencijalno štetni.
- Koristite alternativne zaslađivače: Umesto aspartama (E951), birajte prirodne zaslađivače kao što su stevija ili med.
- Pratite najnovije informacije: Informišite se o istraživanjima i regulativama koje se odnose na aditive u hrani.
Zaključak
2014. je stanje bilo alarmantno i taj spisak aditiva i dalje je aktuelan. Danas, sa novim istraživanjima i regulativama, jasno je da su mnoge tadašnje tvrdnje bile tačne. Potrošači moraju ostati informisani i pažljivi prilikom izbora hrane.
Be the first to comment