Site icon flick.rs

Emulgatori i Aditivi: Opasnosti i Stvarnost 2025

Emulgatori i aditivi 2025
Spread the love

Pre deset godina, 2013. godine, objavio sam članak na Flick.rs u kojem sam upozorio na opasnosti koje donose emulgatori i aditivi, te i konzervanasi koji se nalaze u hrani. Još tada sam ukazao na probleme sa regulativom, netransparentnost označavanja i zdravstvene rizike koji prate konzumaciju ovih dodataka. Danas, 2025. godine, situacija je i dalje složena, ali sada imamo još više informacija i istraživanja koja potvrđuju mnoge tadašnje tvrdnje.

Aditivi: Šta se promenilo?

Najopasniji Aditivi u 2025.

U savremenoj prehrambenoj industriji, aditivi su postali neizbežni. Dodaju se kako bi produžili rok trajanja, poboljšali ukus, boju ili teksturu hrane. Ipak, mnogi od ovih aditiva nose ozbiljne zdravstvene rizike. U ovom članku istražićemo najkontroverznije aditive koji se često nalaze u svakodnevnim proizvodima i njihove potencijalne rizike.

E407 (Karagenan)

E951 (Aspartam)

E220 (Sumpor-dioksid)

Gde se nalazi: Sušeno voće, vino, pivo, konzervirano povrće.

Potencijalni rizik: Može izazvati respiratorne probleme, posebno kod astmatičara.

Kako prepoznati opasne aditive?

Kako izbeći štetne aditive u svakodnevnoj ishrani?

Zaključak

Moj tekst iz 2013. godine bio je daleko ispred svog vremena, upozoravajući na opasnosti koje su tada bile zanemarene i dalje je aktuelan. Danas, sa novim istraživanjima i regulativama, jasno je da su mnoge tadašnje tvrdnje bile tačne. Potrošači moraju ostati informisani i pažljivi prilikom izbora hrane.

Exit mobile version