Kurkuma (turmerik) – blagotvorno dejstvo na Alchajmerovu bolest

Kurkuma začin - lek za Alchajmera
Spread the love
Kurkuma (turmeric) se koristi u Indiji više od 5.000 godina, što je verovatno razlog što njihovo stanovništvo ima jednu od najnižih stopa obolelih od Alchajmerove bolesti (AD) u svetu.

Na nedavnoj studiji je utvrđeno da je kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešču, koji su uzimali manje od grama kurkume dnevno tokom tri meseca rezultiralo izuzetnim poboljšanjima.

Alchajmerova bolest – bolest novog veka

Dijagnoza Alchajmerove bolesti (AD), nažalost, postaje sve češće obolenje u savremenom svetu. AD se smatra najčešćim oblikom demencije, definisana kao ozbiljan gubitak kognitivne funkcije, mnogo veći od onoga što se očekuje kod normalnog procesa starenja.

Studija iz 2006. procenjuje da 26 miliona ljudi širom sveta pate od ovog stanja, i da će do 2050, učestalost da se učetvorostručiti, do kada će 1 od 85 osoba širom sveta imati Alcajmerovu bolest

Na žalost, konvencionalni lekovi na hemijskoj bazi mogu dovesti do ozbiljnih neuroloških oštećenja, o čemu svedoči i činjenica da ovi lekovi nose znatan rizik od konvulzija.

alchajmer

Izuzetni rezultati su dobijeni nakon davanja Kurkuma

Krajem prošle godine, izuzetna Studija objavljena u časopisu AYU pod nazivom “Efekti kurkuma na Alchajmerovu bolest” u kojoj su istraživači su opisali tri pacijenata sa Alchajmerovom bolešću čije je stanje neverovatno poboljšano, konzumiranjem 764 miligrama kurkume (100 mg kurkumin dnevno) tokom 12 nedelja.

Prema studiji: “Sva tri pacijenta su imali simptome razdražljivosti, uznemirenosti, anksioznosti, i apatije, dva pacijenta su i patili od urinarne inkontinencije (nemogućnost kontrolisanja mokrenja). Korišćenjem propisane doze Kurkuma kapsula u prahu počeli su da se oporavljaju od ovih simptoma, bez ikakvih kontraindikacija.”

Posle samo 3 meseca terapije, kod pacijenata simptomi i teret na njihovim negovateljima su znatni smanjeni.

U izveštaju opisuju poboljšanja:

“U jednom slučaju, “the Mini-Mental State Examination (MMSE) (numerički prikaz stadijuma bolesti), rezultat se popravio za pet poena, sa 12/30 do 17/30.
U druga dva slučaja, nije bilo značajne promene u MMSE, međutim, oni su počeli da prepoznaju svoju porodicu u nakon 1 godine lečenja.

Svi slučajevi su nastavili sa uzimanjem kurkuma više od 1 godine, dodatno pogoršanje BPSD (Behavioural and psychological symptoms of dementia) nije primećeno.”

Ova studija pokazuje koliko moćno može da bude korišćenje jednostavih prirodnih supstanci, koji su u stvari kuhinjski začini.

S obzirom da se kurkuma koristi medicinski i kao kuhinjski sastojak više od 5.000 godina u indijskoj kulturi, čak je stekla i status ‘zlatna boginja” ne treba se čuditi da epidemiološke studije indijske populacije pokazuju da oni imaju izuzetno manju učestalost bolesti Alchajmerove u odnosu na zapadne zemlje, i to važi i za ruralne i urbane delove Indije.

Da li je kurkuma glavni razlog za ovo?

Kurkuma u borbi protiv Alchajmera

Postoji širok spektar objavljenih studija o vrednosti sastojaka kurkume, a za prevenciju bolesti i lečenje Alchajmerove bolesti, polifenol kurkumin (sastojak koji joj daje zlatnu boju) je najvažniji.

Na ovom videu je prikazano 114 studijskih istraživanja koji ukazuju da kurkuma ima neuroprotektivni skup fizioloških radnji, 30 od ovih studija su direktno povezane sa Alchajmerove bolesti.

Dve od ovih studija su naročito obećavajuće, jer otkrivaju da kurkumin može da poveća čišćenje patološkog amyloid–beta plaka koji je prisutan kod bolesnika sa Alchajmerom, i da u kombinaciji sa vitaminom D3 neurorestorativni procesi budu znatno poboljšani.

Dodatna istraživanja pokazuju da kurkumin (i njegovi analozi) imaju inhibitorno i zaštitno dejstvo protiv Alchajmerove bolesti i da su u vezi sa amyloid proteinom.

Drugi dokumentovani anti-Alchajmer mehanizmi obuhvata:

 • Antiinflamatorna svojstva: za kurkumin je utvrđeno da igra zaštitnu ulogu protiv amyloid proteina povezanim sa upalom.
 • Antioksidativno svojstva: kurkumin može da smanji oštećenje preko svojih antioksidantnih svojstava.
 • Anticitotoksična svojstva: kurkumin štiti ćelije od štetnosti amyloid proteina.
 • Anti-amiloidogenska svojstva: Kurkuma sadrži niz jedinjenja (kurkumin, tetrahidrokurkamin, demetokurkamin i bisdemetokurkamin) koji pogađaju osnovni patološki uzrok Alchajmerove bolesti sprečavanjem amyloid proteinu da se formira.
 • Svojstva vezivanja metala: Kurkumin ima veći afinitet vezivanja za gvožđe, bakar nego cink i tako doprinose njegovom zaštitnom dejstvu kod Alchajmerove bolesti, obzirom da gvožđe igra značajnu ulogu kod oštećenja mozga.

Ukratko o drugim lekovitim začinima

Danas se u kuhinji može naći veliki spektar supstanci koje utiču blagotvorno na Alchajmerovu bolest. Po saznanju naučnika, čak 97 artikala pokazuje ta svojstva, naravno, prvi na toj listi kurkumin, pa redom idu:

 • Kokosovo ulje: Ova izuzetna supstanca sadrži oko 66% trigliceride srednjeg lanca, i sposobna je da poboljša simptome kognitivnog opadanja kod onih koji pate od demencije, povećavajući ketonska tela u mozgu, u roku od samo jedne doze, a u okviru samo dva sata.
 • Kakao: Istraživanje iz 2009. je pokazalo da procianidi iz kakaa štite od peroksidacije lipida povezanim sa smrću neurona ćelija na način relevantan Alchajmerovoj bolesti.
 • Žalfija: Studija iz 2003. je pokazala da ekstrakt žalfije ima terapeutsku vrednost kod pacijenata sa blagom do umerene Alchajmerove bolesti. 
 • Folna kiselina: Dok je većina pozitivnog istraživanja o ovom B vitaminu izvršena na polu-sintetičkoj verziji, što može imati i neželjene, štetne posledice po zdravlje, idealan izvor ovog vitamina B je lišće, odnosno zeleno lisnato povrće.Takođe, cela grupa B vitamina, posebno uključujući i B6 i B12, mogu imati veliku vrednost u prevenciji Alchajmerove bolesti i lečenju.
 • Resveratrol: ovo jedinjenje se uglavnom nalazi u ishrani zapadnog sveta, a ima ga u grožđu, vinu, kikirikiju i čokoladi.

Ostale biljke koje su važne kod Alchajmera:

 • Ginko biloba: je jedna od retkih biljaka koja za koju su farmaceuti rekli da je efikasna ( u leku Aricept)
 • Melisa officinalis: Ova biljka, poznata i kao matičnjak, utvrđeno ima terapeutski efekat kod pacijenata sa blagim do umerenim oblikom Alchajmerove bolesti.
 • Šafran: Ova biljka povoljna svojstva u porećenju sa lekom Donepezil.

Kao i uvek, važno je ponoviti da naša ishrana i izloženost zagađenoj životnoj sredini u velikoj meri određuju naše rizike od ubrzanog starenja mozga i demencije. Prevencija je uvek mnogo bolja strategija, naročito, s obzirom na sve gore navedeno da ishrana može prilično da pomogne.

Pokušajte da uključite male, visoko kvalitetne doze začina kao što su kurkuma u vašoj ishrani, dodajte je u dozi koja vam se čini ukusna, možda će vam baš ona značiti da ne obolite i da budete zdarviji.

Još malo o kurkumi

U poslednjih pet godina objavljeno je više od 1500 naučnih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli melom, Alchajmerovu bolest i karcinom kolonorektuma.

15 razloga zbog kojih vredi koristiti kurkumu:

 • kurkuma ima antiseptička i antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina,
 • kurkuma je odličan način prevencije raka prostate; kod već postojećeg raka prostate, kurkuma sprečava njegov daljnji rast,
 • sprečava rast raka dojke,
 • kurkuma je prirodna prevencija melanoma: kod postojećeg melanoma, ubija ćelije raka i sprečava njihov daljnji rast,
 • smanjuje rizik od dečje leukemije,
 • čisti jetru na prirodan način,
 • može sprečiti ili zaustaviti razvoj Alchajmerove bolesti (uništava naslage amiloidoze u mozgu),
 • sprečava rast metastaza kod mnogih vrsta raka, 
 • prirodni je lek protiv bolova,
 • reguliše metabolizam i potpomaže u mršavljenju,
 • već odavno se koristi u Kini kao lek protiv depresije,
 • zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lek protiv artritisa i reume,
 • istražuje se delovanje kurkume na rak štitnjače, dosadašnji rezultati su odlični,
 • kurkuma ubrzava zacelivanje rana i brzo obnavlja povređenu kožu,
 • potpomaže u lečenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože

Kurkuma deluje antiseptično, antiinflamatorno, antitumorno. Snažan je antioksidant. Ovaj začin je dobar anelgetik, baktericid, digestiv, diuretik, hipotenziv, insekticid, laksativ, rubefaciens, stimulant.

Deluje kao snažno protivupalno sredstvo. Štiti jetru, kardiovaskularni sistem snižavajući nivo «negativnog» holesterola i sprečava agregaciju trombocita. Delotvorna je u lečenju bubrežnih bolesti i dijabetesa.

Related Post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish