Istina o koka koli, istorija, upotreba, sastojci, zdravlje…

Istina o koka koli
Spread the love

Najmoćniji brend na svetu je Coca Cola (u daljem tekstu, koka kola). Dnevno se konzumira 2 milijarde njenih proizvoda u 207 država.

Šta mislite odakle slogan, koka kola i osmeh? To vam neću reći, dovoljno je da vam kažem da je kokain izbačen iz sastojaka koka kole još pre sto godina. Zašto? Zato što nije bio potreban…

Ako bolje razmislite zapitajte se zašto je receptura koka kole tajna i zašto niko do sad nije uspeo da kopira formulu. Trenutno samo dva čoveka na svetu zna formulu, i nikad ne putuju istim avionom. Tajna se čuva.

prvi-kupon
Smatra se da je kompanija Coca Cola osmislila većinu advertajzing kampanja koje danas poznajemo. Za ovaj besplatni kupon se misli da je prvi kupon ikada napravljen.

Datum stvaranja koka kole se smatra 8. 05. 1886. kada je apotekar Džon Pemberton probao da napravi lek za glavobolju. Džon je pomešao, kao glavne sastojke, ekstrakte iz dve biljke, Južnoameričke Koke i afričke Kole. Ovaj lek je prodavan po 5 centi.

Ubrzo, lek je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržao, i prepisivao se za glavobolju, malaksalost, nedostatak volje, slabost, stomačne tegobe…

Nije ni čudno, jer su tri čaše koka kole imale kokaina u sebi identično jednoj dozi današnjih kokainomana. Pacijenti su se osećali jačim i poletnijim, a glavobolja je nestajala.

Džon Pemberton je od 1888. godina počeo da prodaje svoj biznis raznim partnerima, među kojima je bio i biznismen Asa Candler, koji konačno, 1891. otkupljuje sva prava uz ukupne troškove od 2300 dolara.

Početkom 20. veka (1903.) veka koka kola je morala da izbaci kokain iz sastojaka, ali su zato pojačali prisustvo kofeina koji je takođe stimulator, ali nije zabranjen. Koka kola sadrži 19,6 mg kofeina u 200 ml tečnosti (jenda čaša).

Od tada koka kola ima sličnu recepturu koju i dalje čuva u tajnosti, ali se shodno savremenim trendovima menjaju zaslađivači, čisto da koka kola ne bi zavisila od cene šećera na tržištu, ali o tome malo kasnije.

1919. Candler loka kola kompaniju Ernest Woodrufu za 25 miliona dolara.

Danas se vrednost kompanije procenjuje na skoro 200 milijardi dolara, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi. Zapošljava širom sveta 146000 ljudi. Najprepoznatljiviji je bend (97% populacije prepoznaje logo). Svake sekunde se popije preko 10000 koka kolinih proizvoda.

Interesantno je to, da je Coca-Cola Company država, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi dolara bila bi na 76. mestu od 195 država, znači moćnija od 120 država.

Koka kola je korisna i može se upotrebiti za gomilu stvari. Ajde da se pozabavimo čemu koka kola danas može da koristi.

Čemu sve koka kola može da koristi?

Skoro da ne postoji na svetu, tako koristan proizvod kao što je Koka Kola. Opravdno, zbog svega što možete uraditi sa Koka Kolom ona je stekla reputaciju koju ima.

Očistite zagorelu šerpu sa Koka Kolom

U zagorelu šerpu sipajte Koka Kolu tako da pokrije zagorela mesta, ostavite da deluje pola sata, i nakon toga sunđerom uklonite nečistoće.

Ovo je moguće, zahvaljujući kiselini koju Koka Kola poseduje.

Očistite od rđe i patine stare novčiće, nakit ili escajg Koka Kolom

Kiselina kojom Koka Kola obiluje takođe možete da očistite novčiće i metalne predmete koje zahvatila rđa i patina, te da im date prvobitni sjaj. Takođe je možete koristiti ukoliko nemate pored sebe WD, za odvrtanje zarđalih šrafova.

ciscenje-novcica

Koka Kola da vam cveće bude jače

Malo koka kole u saksiju sa cvećem ili vazu, u značajnoj meri će vam oporaviti cveće. Sve to zahvaljujući šećeru koji se nalazi u koka koli.

Uklonite masne fleke koka kolom

Fosforna kiselina iz koka kole je idealna za uklanjanje masnih mrlja sa vaše odeće. Biće dovoljno da natopite mrlju petnaestak minuta i da kasnije operete tkaninu na uobičajen način. Takođe možete sa koka kolom i da očistite i ulje sa poda, od garaže recimo. Poprskajte pod i ostavite da deluje neko vreme, pa onda isperite sa crevom.

Odmrzavanje vetrobranskog stakla

Odmrzavanje vetrobranskog stakla sa malo koka kole će vam pomoći da skinete led sa šoferke.

Koka kola, spas za opekotine od meduza

Trenutno aktuelnije od odmrzavanja stakla je saznanje, obzirom da ide leto, da za olakšanje bolova od opekotina meduza možete da iskoristite koka kolu, naravno ne da je popijete nego sipate na opečeno mesto.

Lako čišćenje prozora sa koka kolom

Sa koka kolom možete očistiti prozore. Limunska kiselina koje ima u koka koli omogućava brzo i lako odmašćivanje.

Očistite svoj akumulator uz pomoć koka kole

Kao što ste videli da sa koka kolom možete očistiti stare novčiće, isto tako koka kola je idealno sredstvo za čišćenja klema na akumulatoru.

Koka kola je i odličan insekticid

Ukoliko imate mnogo buba u nekoj prostoriji ili dvorištu jednostavno sipajte koka kolu u činiju i ostavite. Šećer iz koka kole će ih privući a kiselina ubiti.

Koka kola za savršene lokne

Izvetrelu Koka kolu sipajte u kosu i posle par minuta je isperite i vaše lokne će izgledati savršeno.

Žvaka u kosi i koka kola

Žvaku ulepljenu u kosi nije lako ukloniti. Ali je tu koka kola! Nakvasite malo to mesto gde je žvaka i problem će biti rešen.
Ukoni zvaku iz kose koka kolom

Uklonite fleke od krvi sa odeće i tkanine

Koka kola uspešno uklanja fleke od krvi sa odeće i tkanine. Zanimljivo je i to da američka policijska patrola, u nekim saveznim državama, sa sobom nosi po dva galona koka kole kako bi efikasno čistili krv sa asfalta posle saobraćajnih nezgoda.

Znači upotreba koka kole može biti široka, a da li je dobra i za piće, osim što je zarazno ukusna? Da vidimo kakav je njen efekat po unošenju.

Šta se događa u našem telu kad popijemo koka kolu?

10 minuta nakon što popijemo koka kolu unosimo otprilike 10 kafenih kašičica šećera što je preporučena dnevna doza šećera.

Kad bi odjednom uneli toliki šećer u organizam bilo bi nam muka. To se ne dešava jer dovoljna koncentracija fosfatne kiseline ublažava taj efekat.

20 minuta nakon što popijete koka kolu količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući insulinsku eksploziju. Jetra tada reaguje tako što sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće.

40 minuta nakon što ste popili koka kolu kofein je u potpunosti apsorbovan. Šire vam se zenice, raste vam krvni pritisak, vaša jetra pumpa još više šećera u vaš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprečava osećaj vrtoglavice.

Ubrzo nakon toga vaš mozak pojačano proizvodi serotonin koji vas dovodi u blago euforično stanje.

60 minuta kasnije fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink iz creva, ubrzavajući rad organizma. Hemijski ovo je smeša velikih količina šećera i zaslađivača, i u ovom periodu je povećano urinarno izlučivanje tečnosti.

Sada izbacujete sav magnezijum, cink i kalcijum koji ste prethodno uneli ishranom tako neophodne vašem organizmu i kostima.

Uz veoma važne mikroelemente koje ste trebali da absorbujete, vi izbacujete i ogromnu količinu tečnosti. Dolazi do šećernog kolapsa i jednostavno morate da popravite stanje. Ako ste navikli na koka kolu, to će vam biti najlakši način, a bogami, koka kola baš prija.

Da li znate da koka kolu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a posledice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice.

Koje sve supstance se nalaze u koka koli?

Sve bi bilo lepo da je ovo piće prirodno i da ne sadrži mnoge hemikalije.

FENILALANIN (Phenylalanine) – Utiče na lučenje SEROTONINA (hormona sreće) i izaziva zavisnost.

FOSFORNA KISELINA (Phosphoric acid) – E338 – Smanjuje gustinu kostiju, jer vezuje kalcijum i magnezijum i stvara soli koje se ne apsorbuju. Takođe izaziva bolesti bubrega, kao i stvaranje kamena.

NATRIJUM CIKLAMAT (Sodium cyclamate) – E952 – Veštački zaslađivač koji je 1969. ZABRANJEN, jer je otkriveno da formira kancerogenu materiju u organizmu.

ACESULFAM K (Acesulfame potassium) – E950 – Veštački zaslađivać za koji se tvrdi da nije dovoljno testiran pre puštanja u upotrebu i za koji se sumnja da je kancerogen.

ASPARTAM (Aspartame) – E951 – Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor.

KOFEIN (Caffeine) – izaziva zavisnost.

NATRIJUM CITRAT (Sodium citrate/Trisodium citrate) – Regulator ukusa je u stvari anestetik (za jezik) i antikoagulant

NATRIJUM BENZOAT (Sodium benzoate) – E211 – Konzervans, koji moze da reaguje sa Vitaminom C i formira Benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Takođe utvrđeno je da ova hemikalija izaziva ćelijsko oštećenje, jer utiče na DNK mitohondrije.

2007. je otkriveno da natrijum benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod dece.

Prema ovim istrazivanjima IQ opada i do 5.5 poena. U Koka-Koli su izjavili da će obustaviti upotrebu E211 “čim se pronađe adekvatna zamena”. Naravno, nije koka-kola jedina koja ima ove sastojke u sebi, ali “Zero koka kola” u sebi nema ništa drugo.

ASPARTAM – E-951 – Jedan od najopasnijih, a na žalost i najdostupnijih dodataka hrani. Naime aspartam je veštački zaslađivač koji je 2000 puta slađi od šećera (1 kg aspartama zamenjuje 2 tone šećera), a istovremeno je niskokaloričan. Zbog toga je idealan za sve “sugarfree” proizvode (tipa Orbit žvake, Coca Cola, Pepsi i ostale gazirane sokove).

Aspartam i koka kola

Problem nastaje kad se unosi u organizam, jer ovaj zaslađivač na temperaturi ljudskog tela postaje otrovan kao npr. cijanid. Najgore je to što ima zakasnelo dejstvo (tj. posledice se osete godinama nakon uzimanja, jer se konstantno taloži u organizmu). A direktni je izazivač multipleks skleroze i lupusa (a po nekima i kancera).

E sad, to je sve bilo i biće, ali šta novo doba donosi?

Novo doba. Zaslađivači bez šećera. GMO šećer

Pored sve muke i zavisnosti koju nam ovo, najpopularnije piće, donosi, u novije doba imamo problem i sa zaslađivačima koji su zbog profita GMO.

Da bi koka kola bila jeftinija, umesto šećera se koristi visoko fruktozni kukuruzni sirup (high fructose corn syrup – HFCS) koji se dobija od genetski modifikovanog (GM0) še?ćera. U svetu se vrši veliki pritisak na koka kolu da je etiketira kao GMO.

Aspartam je takođe još jedan zaslađivač koji je GMO, a proizvodi se uz pomoć GMO bakterije.

Mnoge studije HFCS dovode u vezu sa teškim obolenjem dijabetesom tipa 2. Istraživa?i sa Univeziteta Oxford su došli do zaključka da je dijabetes tipa 2 za 20% zastupljeniji u zemljama u kojima se koristi HFCS u hrani i pićima.

Sredstvo za bojenje 4-MEI (metilimidazol) je kancerogeno

Sredstvo za bojenje 4-MEI (metilimidazol) je u kaliforniji stavljeno na listu kancerogenih proizvoda tako da će Koka kola i Pepsi morati da menjaju recept. To jest da uklone sastojak 4-MEI koji se pored ovih pića nalazi i u soja sosesevima i nekim vrstama piva.

Testiranja na životinjama su pokazala da ovo sredstvo može potencijalno da bude kancerogeno i da izazove teška oboljenja, kao što su rak pluća, rak jetre, leukemija…

Related Post

14 Comments

 1. Koliko god da je nezdrava, mi je pijemo, vecina nas koja komentarise ovde pije koka kolu u velikim kolicinama… Sve sam ovo znala, ali ono u zagradi, da se tek posle niza godina javljaju posledice i da izazivaju uglavnom kancer, izazivaju me na razmisljanje, je li uzivanje stvarno vredno, ako cemo kasnije sve to da platimo nasim zdravljem i zivotom..?
  I ja cu verovatno cekati da se koka kola proglasi ilegalnom da bih prestala da pijem, ali Srbijo, mislis li ti da Amerika pije koka kolu, zasto cekatida svet prestane da proizvodi, BUDI PRVA, sacuvaj svoj narod… Covece… 😛

 2. Ovaj tekst kao da je Pepsi poručio. Nije ovo jedini takav tekst o koka koli u kome se plaše ljudi ovim napitkom a nigde se ne navode izvori ovih “stručnih” podataka. Svako preterivanje, pa i sa Pepsijem, Golf kolom, Bahus sokovima i da ne nabrajam, dovodi do problema sa želucem i jetrom. I svi se prave od baze uvezene iz inostranstva pravljene od veštačkih boja i aroma. Ništa nije manje otrovno od Coca-Cole. Profit je odavno važniji od života. Živeli!

 3. pa rekoste da su satojci tajna vec mnoooogo godina a onda nabrojaste sve sta sadrzi i sve sastojke, draga
  inteligencijo! A inace nasa sva hrana je savrsenooo zdrava, kako da ne!!

  • Sani, ti mora da si plavuša 🙂 Pa kad se govori o tajnoj formuli misli se na karaktrističan ukus Koka kole, koji je tajna, što ne znači da ista nema svih ostalih navedenih štetnih sastojaka. I naravno ni ostala hrana ni pića nisu bezbedni, ali ovaj tekst se ziče samo koka kole.

 4. Odličan tekst i zaista ne shvatam da iko nakon čitanja ovakvih informacija može i da pomisli da pije koka kolu. Ja ne pijem gazirane otrove već godinama, niti ću ih ikada piti.

 5. Već nekih 25 godina skoro da ne pijem koka kolu,a i ostala gazirana pića osim u vanrednim i posebnim situacijama.Ali ponekad namjerno i smišljeno 3 do 4 decilitra svakih 6 7 illi osam mjeseci.Kao klinac je nisam nešto previše pio,ali jak instikti i intuicija su mi govorili da tu nešto ne štima jer sam znao zahrđale šerafe na mom motoru usljed nedostatka VD-a odvrtati pomoću koka kole,a bogami može poslužiti i za samoodbranu ko je dovitljiv…itd.Namjerno je pijem jer smo mi svi okruženi otrovima u šta i koka kola spada i to vrlo dostupan i jeftin ottov.I baš zato je pijem ponekad da mi ne postane potpuno strana mom organizmu,jer nažalost teoretski i u praksi postoji mogućnost da dođemo u situaciju da nemamo šta piti recimo petnaestak dana osim koka kole tako da onaj ko je potpuni apstinent može imati debelih problema,za razliku od stalnoog ili povremenog pilca Cole.Kada je ponekad popijem ovako očiščenog i nenaviklog organizma,osjetim smirenost,blagu veselost i euforiju.Osjećam se predivno.Mislio sam da je to slučajnost i autosugestija,a sad definitivno znam da nije.Moraću povećati dozu pijenja jer kad piješ umjereno moš kolko hoš 😉 .Ma živi otrov! Jedna pohvala za sajt i vuju koji ovo piše,jer mi na balkanu znamo samo kritikovati.A što se tiče nevjernih Toma.Želio bih im reći da je Kompanija koka kola kupila najmanje 40 izvora vode u srbiji,u hrvatskoj 67,a u mojoj dragoj bosni koja je tootalno i patološki mimo svijeta i koju svi draufaju,a i sami se incestuozno draufamo je kupila preko 100.Tu je još kompanija Nestle.Sve je to državna polutajna.Etc…….

  • Mislis da nisu ostavlili kokain. Jesu, jesu, samo su promenuli sa labaratoriskim kokainom istim onim koji koriste zubari kada dobijes anesteziju pri lecenju zuba.

 6. Ovaj GMO secer je proizveden zbog toga sto broj stanovnika planete stalno raste ,a tu je potreba za hranomm,normalno hrane ima manje I sve je vise skuplja.Zato genetski inzenjeri menjaju strukturu DNK nekog organizna I u njega jos ubacuju neki drugi,I onda NPR:GMO krava proizvodi oko 30% vise mleka nego Organska krava,on I to ne rade da bi nam naudili,nego da bi zadovoljili potrebe stanovnistva planete koje stalno raste :p

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Coca cola, istorija, upotreba, sastojci, zdravlje… | Autonomni portal
 2. Vakcine i bolesti. Obavezan genocid? Želimo pravo na život! - Aktuelne vijesti
 3. Vakcine i bolesti. Obavezan genocid? Želimo pravo na život! - Saznajemo

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish