Ćuranov rep gljiva – Coriolus versicolor – pečurka koja štiti jetru

Spread the love

ĆURANOV REP gljiva (Coriolus versicolor ili Trametes versicolor) nije jestiva pečurka jer ima čvrsto tkivo. Spada u nejestive lekovite pečurke. Šešir može sadržati više boja: zelenu, tamnozelenu, sivu, crnu, crvenkastu, boju rđe, braon i tamno sivu. Oblikom i šarama podseća na ćuranov rep, po ćemu je i dobio ime.

Raste u grupama koje se preklapaju, na opalim granama i panjevima u listopadnim šumama širom sveta, javlja se tokom cele godine. Šešir ove gljive je dužine 4-10 cm, širine 3-5 cm i debljine 0,1-0,3 cm, tanak je i često se veliki broj šešira grupiše i preklapa, gornja površina je somotasta, vremenom postaje mekša.
Boje variraju i smenjuju se u koncentričnim krugovima sa belim ili krem ivicama, sa donje strane je svetla. Meso je bele boje a ukus i miris nisu odredjeni. Spore su boje slame, elipsoidnog oblika.

Coriolus-versicolor

Od davnina su njeni ekstrakti korišćeni kao terapeutska sredstva u borbi protiv različitih bolesti, vekovima su ljudi od celog plodonosnog tela pravili vodene rastvore ili alkoholne ekstrakte, koncentrate, mleli je u prah i koristili za dobijanje tonika, tinktura, čajeva, supa i biljnih mešavina.

Uz pomoć savremene nauke, iz plodonosnog tela izdvojen je β-glukan i dva polisaharida: PSK (polisaharid-K) i PSP (polisaharid-peptid). PSK i PSP su bioaktivne komponente sličnog hemijskog sastava velike molekularne težine, obe komponente su potencijalni imunostimulatori sa specifičnim aktivnostima ka T-ćelijama i antigenim ćelijama. Njihova biološka aktivnost ogleda se u sposobnosti povećanja broja belih krnih zrnaca, proizvodnji INF- (interferon) i IL-2 (interleukin-2), kao i odlaganju reakcija preosetljivosti. Mnogi izveštaji ukazuju na sposobnost aktiviranja ćelijske i humoralne komponente imunog sistema.

Coriolus versicolor pokazuje vrlo interesantne efekte u zaštiti jetre kod pacijenata sa cirozom jetre i sa hroničnim hepatitisom-B, blagotvorno deluje na pankreas i aktivno učestvuje u smanjenju šećera u krvi, regeneriše čelije tkiva. PSK deluje direktno na ćelije tumora i to citostatički i citotoksično, PSP je moćni imunostimulator i antikancerogeni agens, pri čemu nema štetnih nuspojava. Čuranov rep pokazuje i antivirusno dejstvo, antimikrobna svojstva ove gljive takodje su interesanta obzirom na to da mikroorganizmi postaju rezistentni na klasične antibiotike.

Supu koja se spravlja od pečurke Coriolus versicolor, kao i vodeni rastvor, mogu preventivno piti i zdrave osobe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish