Jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka jeste nana, poznata još i kao menta i metvica.
Nana je bila poznata još 1.000 godina pre nove ere u starom Egiptu. Spominju je Hipokrat, Dioskorid, Plinije i drugi antički pisci kao lekovitu biljku, važnu za lečenje mnogih bolesti, pre svega organa za disanje i varenje. Arapska narodna medicina od davnina mentu slavi kao glasnika prijateljstva i vesnika ljubavi.
O nani, istorija nane i legende
Verovalo se da biljka otklanja i seksualnu nemoć. To je, navodno, znala i mudra Šeherezada. U viktorijansko doba nana je bila simbol čistote.
Prema grčkom mitu, Minta je bila nimfa, ljupka ćerka rečnog božanstva podzemnog sveta, koju je bezuspešno progonio pohotni bog podzemlja Had. Zaslepeo ju je svojim blještavim kolima, ali ju je iznenadila kraljica Perzefona, Hadova ljubomorna žena, rasparčavši Mentu na parčiće, od kojih je nastala nana (menta).
Po drugim teorijama sam Had je svoju ljubimicu pretvorio u nanu (mentu) da bi je spasio od ljubomorne Perzofone.
Po nekima se misli da potiče sa Dalekog istoka i da se koristi barem 10.000 godina.
Vrste Mente
Postoji više vrsta i podvrsta mente, tako da imamo divlju nanu (mentha spicata – spermint), i njenu podvrstu ljutu mentu, pitoma nana (mentha piperita – pepermint), barska nana (mentha aquatica), poljačak (mentha pulegium), jabukova menta (mentha suaveolens), konjski bosiljak (mentha longofolia), poljska nana (mentha arvensis)… i svima je zajednički intenzivan miris na mentol.
Nana se bere od juna do septembra, najbolje je brati pred cvetanje i u početku cvata, a to je ovih dana. Izađite u prirodu, obiđite livade i pronađite ovu lepu biljku.
Koje lekovite supstance ima nana (metvica)?
Kod nane su lekoviti cvetovi, lišće i stablo, znači cela biljka, s tim što se tokom leta beru samo listovi i to sa vrha biljke, a u cvatu cela biljka. Leto je pravo vreme za branje nane i ako naiđete na polje divlje nane ispoštujte pravilo da se bere, maksimum jedna petina roda, dakle nemojte da ogolite prirodu.
U listu ima ugljenih hidrata (8%), proteina (4,8%). Biljka metvice sadrži: etarska ulja, tanin, holin, pektin, skrob, gorke materije, tryptophan, mentol, menton, isomenton, metil acetat, mentofuran, trans-karveol, terpinen, limonene, pulegon, cineol, kariofilen i dr.
Koliko je lekovita nana?
Ova lekovita biljka deluje antiseptički, analgetski, antibakterijski, antivirusno i umirujuće, kod nas se najčešće koristi za stomačne probleme, ali je nana blagotvorna za mnoge tegobe:
- bolesti disajnih puteva
- pomaže kod astme i alergija
- suzbija upale i infekcije
- bolesti zuba i usne duplje
- bolesti probavnih organa
- glavobolja
- gastritis
- ssmanjuje grčeve u želucu i materici
- smiruje živce
- bolesti žuči
- zujanje u ušima
- bolesti kože
- malaksalosti
- angina pektoris
- poboljšava imunitet
- migrene
- neuralgije
- noćno znojenje
- poboljšava cirkulaciju i krvotok
- pomaže za mršavljenje
- reumatizam
- groznica
Jedno od važnih dejstava nane je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, koji podstiče stvaranje serotonina, odgovornog za raspoloženje.
Pretpostavlja se i da ima i anti kancerogeno dejstvo, jer sadrži perililni alkohol, koji se pokazao zaslužnim za sprečavanje raka debelog crijeva, kože i pluća.
Recepti od nane
Čaj od nane
Čaj od nane se priprema tako što se uzme jedna kašika usitnjene nane na 2,5 dl ključale vode. Pije se više puta tokom dana, posle jela. Iako pitoma i divlja nana imaju slične lekovite osobine, neki daju prednost divljoj nani. čaj se ne kuva, već preliva sa ključalom vodom
Sok od nane
Svežu nanu operite hladnom vodom. Zatim je sitno isecite. Usitnjenu nanu pomešajte sa 5-6 kašika šećera i limuntusom i dobro izgnjećite. Sve prelijte sa 3l vode i ostavite da odstoji 24h.
Posle 24h procedite sok kroz gazu i u dobijenu tečnost dodajte 3 kg šećera. Ostavite da odstoji još 24h kako bi se šećer istopio. Povremeno promešajte sok. Dobijeni sirup sipajte u staklene flaše ili u plastične ukoliko želite da ga zaledite.
Van zamrzivača može sigurno stajati do 2 meseca na hladnom i tamnom mestu.
Posluživanje
Sok poslužite razblažen sa vodom. Uz par kapi limuna i par kockica leda imaćete pravo letnje osveženje 🙂
Mojito, mohito, čarobno osveženje
Rum i zeleni limun (lime), je kombinacija koja osvežava i podiže raspoloženje, i uz par listova sveže mente imate kubanski koktel Mojito (mojito).
Pripremite dve čaše od 2 dl. Lime dobro operite, isecite na pola i iscedite. Kašikom istružite sve ostatke i koru izrežite u krug da se dobijete tanku spiralu.
U svaku čašu dodajte kašiku šećera, zalijte sokom od lajma, dodajte malo izgnječenu nanau, led, zalijte rumom i tonikom. čaše ukrasite korom lajma.