Kad poželite da se osvežite na primer i da popijete čašu soka od jabuke ili višnje, ili želite da uživate u sladoledu recimo, kao ovom sa slike, oduševljeni bojom, ukusom i mirisom vi u stvari pojma nemate da tog voća ima samo u tragovima u tom proizvodu, ako ga uopšte ima. Pa odakle onda ta boja, miris i ukus. Naravno od to je moguće sa aditivima koji se nalaze u soku ili bilo kojem drugom prehrambenom proizvodu.
Kao i sve u Srbiji, kad su u pitanju aditivi koji se dodaju u hranu ne postoji adekvatna regulativa, što znači da se aditivi (emulgatori, boje, zaslađivači, konzervansi…) koji nisu zabranjeni smatraju bezbednim za ishranu. Mnogi ti aditivi koji su kod nas okarakterisani kao bezbedni u nekim zemljama su zabranjeni. Znači može se zaključiti da su ti aditivi kod nekih okarakterisani kao štetni, a kod nas su okarakterisani kao bezbedni.
Pogledajte video u kome Doktor veterinarske medicine Miroslav Stojčić govori i lošem pravilniku napravljenom baš da bi se omogućio uvoz nekvalitetnih prehrambenih sastojaka.
Doktor Stojčić govori o pravilniku o kvalitetu hrane iz 1974. Taj pravilnik je ukunut kada smo počeli da se usaglašavamo sa EU. Novi pravilnici o hrani su omogućili da iz EU stiže hrana koja ne ispunjava uslove kvaliteta, a neke suptance koje mi uvozimo su zabranjene u nekim zemljama čak i za hranu za kućne ljubimce.
Naravno, naši veliki uvoznici žute o ovome, zato jer ostvaruju veliki profit i ne interesuje ih zdravlje nacije. Govori o tome kako svi naši uvoznici hrane uvoze treću kategoriju pilećeg mlevenog mesa koje tamo košta oko 30 centi po kg i koja se koristi za sve mesne prerađevine. Saznajte kako se od kilograma junećeg mesa koje košta 700-800 dinara prave viršle koje veliki uvoznici reklamiraju po ceni od 200-300 dinara kilogram. Ako znate i to da crevo za viršle košta 120 dinara kilo, zapitajte se šta je u stvari u viršli.
Ovo sve je moguće zbog uvozničkih lobista kojih ima u ministarstvu, kod profesora fakulteta i članova istaknutih instituta… Doktor veterine Stojčić govori i o upotrebi aditiva E407, karagenana, hodrokoloida koji vezuje vodu čak i do 1 prema 20 u proizvodima od mesa. Po njemu je poražavajuče da karagenana ima i u čokoladnom mleku, koje je najćešće namenjeno deci. Inače Karagenan je izrazito opasan aditiv, koji je povezan čak i sa karcinomom debelog creva.
“Stoka se hrani koncentratom u koji se dodaju hormoni, antibiotici i kokcidiostatici. Ti sastojci se deponuju u mesu i kostima i vrlo su opasni za zdravlje potrošača, naročito dece…. dodaje se u stočnu hranu, ali i u proizvode od mesa se dodaje mnogo aditiva jer je to Uprava za veterinu dozvolila promenom pravilnika.“ kaže Dr. Stojčić.
Postoji pravilnik o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode, koji predviđa pozitivnu listu i za svako jedinjenje je određena dnevna količina (u mg) po kilogramu težine ćoveka koja se sme unositi. Ako se te materije unose više nego je to predviđeno mogu se desiti razne štetne pojave po organizam, pa čak i bolesti. Međutim, koliko je prisustvo tih dozvoljenih aditiva i realno bezbedno veliko je pitanje. Sve zavisi od ljudske navike, šta ko voli da unosi, takođe i mase čoveka, obzirom da prvilnik govori o dozvoljenim mg po kilogramu. Ko će to da izvaga. Jedino što znamo, kad se neko razboli, mali broj se pita da li je ta bolest pruzrokovana nekim, uglavnom veštačkim aditivima.
Druga stvar, mlađa deca, pogotovo mlađa od 3 godine, kojoj sistem za detoksifikaciju u jetri nije još izgrađen do kraja, možda neće jesti kobasice, ali će sigurno dobijati gumene bombone, čokoladne bombonice, razne pudinge (E110). Isto tako starijim osobama je taj sistem za detoksifikaciju značajno smanjen. Pa da li je zakonodavac uspeo da napravi pozitivnu listu aditiva misleći na sve kategorije stanovništva. Neke zemlje, najčešće Norveška, Austrija i Australija uopšte ne žele da kalkulišu. Jednostavno su na veliki broj aditiva stavili zabranu.
Stevan Blagojević, iz beogradskog Instituta za fizičku hemiju navodi da Srbija usklačuje svoje propise sa EU i prati sve promene na listama dozvoljenih i zabranjenih supstanci. Da li to znači da je to usklađivanje sa Evropom napravljeno samo da bi mogli da budemo čistači njihovog đubreta i nemamo pravo da zabranimo uvoz proizvoda koji dolaze iz EU a sadrže E102, E123, E129, E133, E151, E155… koji nisu zabranjeni u celoj EU, ali jesu u Austriji i još po nekoj Eu zemlji?
U poslednje vreme proizvođači hrane i napitaka kako bi lakše došli do potrošača, radije stavljaju pun naziv aditiva nego E oznaku, tako da treba obratiti pažnju! Tačnije neće koristiti E broj ako je utvrđeno da je ta supstanca 100% bezbedna.
I imajte na umu za proizvode koji se reklamiraju da su bez konzervanasa, i dalje ne znači da nemaju neke još štetnije dodatke!
Imate probleme sa alergijom, artritisom ili hiperaktivnošću deteta?
Ako vi ili vaše dete imate astmu ili je dete hiperaktivano i ponaša kao mali monstrum, ako imate artritis ili bilo kakve alergijske reakcije, unutrašnje ili spoljašnje, proverite sve namirnice u vašem frižideru sa ovom listom . Bićete iznenađeni šta ste otkrili.
Šta u stvari predstavljaju aditivi (dodaci) i E oznake na pakovanjima?
Aditivi su dodaci koji se koriste za čuvanje hrane ili poboljšavanje ukusa, izgleda, kvaliteta i postojanosti. Dodaci hrani se navode u popisu sastojaka pakovane hrane i opisani su kroz svoju funkciju u hrani, nakon čega je naveden tačan naziv ili broj koji je jedinstven svakom aditivu Dodacima hrani se daju brojevi, kako bi se lakše identifikovali jer su im imena ponekad preduga i komplikovana. Identifikacijski kod svakog aditiva sastpoji se od velikog slova E i niza brojki.
Prema našim propisima aditivi mogu da se koriste za: zgrušavanje, vezivanje ili želiranje, za sprečavanje zgrudnjavanja, da spreče oksidaciju masti, kao konzervansi, za aromatizovanje namirnica, za postizanje klizavosti, za zaslađivanje kao i za enzimsko tretiranje, a dodaju se i u obliku kiselina, baza ili soli, ili se koriste kao pomoćna sredstva u procesu proizvodnje namirnica.
Prema Pravilniku o kvalitetu i uslovima uslovima upotrebe aditiva u namirnicama u našoj zemlji svi aditivi su razvrstani u 14 funkcionalnihh grupa (po nameni), a prema stepenu bezbednosti po ljudsko zdravlje u tri grupe (A1, A2 i B).
Kako su podeljeni na skali? Od E100 do E199 su boje, Od E200 do E299 su konzervansi, od E300 do E 399 su kiseline, antioksidansi i mineralne soli, od E400 do E599 su bijne gume, emulgatori, stabilizatori, antitela, E600 i iznad su pojačivači ukusa i od E900 do E1500 razno.
Aditivi mogu biti prirodni i veštački.
I naravno, nisu svi aditivi štetni po zdravlje, mada treba da se zapitamo zašto su oni koji su šteni i u nekim zemljama zabranjeni, nisu zabranjeni i u Srbiji.
Lista aditiva (boja, konzervanasa, emulgatora, stabilizatora…)
Boje koje se dodaju, ima ih i prirodnih i veštačkih, ali ima ih dosta koje bi trebalo izbegavati
Boje se dodaju da bi poboljšale izgled proizvoda i obeležene su od E100 do E199 i većinom nisu mnogo štetne ali postoje ljudi koji su osetljivi na neke od njih i kod njih mogu izazvati glavobolju, astmatične napade, alergije, ekceme, koprivnjaču, pa te osobe treba da izbegavaju proizvode sa tim aditivima. Neki od ovih aditiva su zabranjeni u mnogim zemljama, i to nije slučajno.
Obratiti pažnju na aminoazo boje koje su označene pod brojevima: E102, E110, E122 do E124, E127 do E129 i E151. Kod osetljivih osoba mogu dovesti do osipa, suznih očiju, nakupljanja vode u tkivu i astme. Nalaze se najčešće u slatkišima, siru i margarinu.
Spisak emulgatora, detaljan
*Boldovani Aditiv je štetan
E-Broj | Ime | Kategorija upotrebe | Komentar |
E100 | Kurkuma | Žuto narandžasta boja | Bezbedan |
E101 | Riboflavin -Vitamin B2 | Žuta boja | A vitamin – Bezbedan |
E102 | Tartrazine | Narandžasta/žuta | Potencijalni alergent. Izbegavati ako je moguće. Može uticati na hiperaktivnost kod dece. Može izazvati astmatični napad i koprivnjaču. Obratiti pažnju ako ste osetljivi na aspirin. Povezan je sa tiroidnim tumorima, oštećenja hromozoma…koristi se za bojenje pića, slatkiša, džemova, cerealija, grickalica, konzervirane ribe, pakovanih supa.Zabranjen u Austriji i Norveškoj. |
E103 | Alkanet, Alkannin | Boja | Može uticati na hiperaktivnost kod dece. Može izazvati astmatični napad i koprivnjaču. Obratiti pažnju ako ste osetljivi na aspirin. |
E104 | Quinoline Yellow | Zeleno žuta boja | Potencijalni alergen. Koristi se za ruževe, boje za kosu, mirise, lekove. Može da uzrokuje dermatitis.Zabranjen u Australiji, Norveškoj i USA |
E107 | Yellow 2G | Žuta Boja | Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Opasan za astmatičare i nije preporučljiv hiperaktivnoj deci. Ima ga u blagim pićima. Zabranjen u Australiji i USA |
E110 | Sunset Yellow FCF | Žuta Boja | Potencijalno jak alergen. Izbegavati ako je moguće. Koristi se za ceralije, peciva, slatkiše, grickalice, sladoled, pića i konzerviranu ribu, kao i u nekim lekovima.Mogući uritikarija, rinitis, krvarenje iz nosa, alergije, hiperaktivnost, tumor bubrega, oštećenje hromozoma, bolovi abdomena, mučnine, gađenje na hranu i povraćanje. Zabranjen u Norveškoj. |
E120 | Cochineal, Carminic acid | Crvena boja | Dobijen od žumanca i sušenih insekata. Izbegavati ako je moguće. |
E122 | Carmoisine, Azorubine | Crvena boja | Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Uzrokuje loše reakcije kod astmatičara i osoba osetljivih na aspirin. Nalazi se u marcipanu, želatinu i drugim poslastičarskim proizvodima. Zabranjen u Australiji, Norveškoj, Švedskoj i USA |
E123 | Amaranth | Ljubičasto crvena boja | Izuzetno opasan. Izbegavati ako je moguće. Izveden iz istoimene biljke. Koristi se u kolačima, voćnim punjenjima i želatinu.Uzrokuje astmu, ekceme i hiperaktivnost. Fatalan je za ptice i još neke životinje. Verovatno je i kancerogen. Zabranjen u USA, Rusiji, Austriji i Norveškoj i još nekim zemljama. |
E124 | Brilliant Scarlet 4R, Ponceau 4R | Crvena boja | Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Sintetika boja iz ugljenog katrana. Kancerogen kod životinja. Uzrokuje loše reakcije kod astmatilara i ljudi alergičnih na aspirin. Zabranjen u USA i Norveškoj |
E127 | Erythrosine BS | Crvena boja | Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Koristi se za konzervirano voće, kreme, slatkiše, peciva, grickalice.Može prouzrokovati osjetljivost na svjetlost. Može povećati nivo tiroidnih hormona i dovesti do hipertiroizma, dokazano da uzrokuje tiroidni rak kod pacova. Zabranjen u USA i Norveškoj |
E128 | Red 2G | Crvena boja | Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Zabranjen u Australiji i mnogo zemalja. |
E129 | Allura Red AC | Crvena boja | Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Sintetička boja. Koristi se kod slatkiša, pića, lekova i kozmetike. Povezan je sa rakom kod miševa. Zabranjen u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Švedskoj i Švajcarskoj. |
E131 | Patent Blue V | Plava boja | Potencijalni alergen. Zabranjen u Australiji Norveškoj i USA. |
E132 | Indigo Carmine | Plava boja | Potencijalno jak alergen. Izbegavati ako je moguće.Sintetička boja iz ugljenog katrana. Uglavnom se dodaje tabletama i kapsulama. Koristi se kod sladoleda, slatkiša i keksa.Izaziva gađenje, povraćanje, visok krvni pritisak, osip, disajne probleme i druge alergentske reakcije. Zabranjen u Norveškoj. |
E133 | Brilliant Blue FCF | Plava boja | Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Sintetički se pojavljuje kao aluminjumski rastvor ili amonijumska so. Koristi se u slatkišima i pićima. Zabranjen u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Švedskoj i Švajcrskoj. |
E140 | Chlorophyll | Maslinasto zelena | Bezbedan |
E141 | Copper complex of Chlorophyll | Maslinasto zelena | Bezbedan |
E142 | Greens S | Zelena boja | Sintetička boja iz ugljenog katrana. Koristi se kod konzerviranog graška, želea i umaka od mente i kolača. Kancerogen. Zabranjen u Norveškoj, Švedskoj i USA. |
E150(A-D) | Caramels | Smeđa boja | često se koristi za bojenje i popravljanje ukusa. Izveden iz saharoze. koristi se kod ostriga, soje voća i konzerviranih soseva, viskija, biskvita i turšije. Za izbegavanje. |
E151 | Brilliant Black BN | Crna boja | Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće.Derivat ugljenog katrana.Koristi se u smeđim umacima i kolačima od ribizla. Zabranjen u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Švajcarskoj i USA |
E153 | Carbon black, Vegetable carbon | Crna boja | Prirodna boja dobijena od sagorelih biljaka. Ugljeni pigment. Koristi se kod džemova želatina i likera. Zabranjen u USA |
E154 | Brown FK | Braon boja | Potencijalni alergen. Zabranjen u Australiji i USA |
E155 | Chocolate brown HT | Braon boja | Izbegavati ako je moguće. Koristi se u čokoladnim kolačima. Može prouzrokovati reakcije kod astmatičara i ljudi alergičnih na aspirin. Poznato je da izaziva osjetljivost kože. Zabranjen u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Švajcarskoj i USA |
E160(A) | Alpha-, Beta-, Gamma-Carotene | Žuto crvena | Bezbedan. Dobijen od šargarepe, paradajiza, breskvi, pomorandži ili zelenog povrća. |
E160(B) | Annatto, bixin, norbixin | Narandžasta boja | Boja izvedana iz drveta Bixin Orellana. Koristi se kao boja za kožu. Kao digestiv i sredstvo za iskašljavanje. Za bojenje sira, putera, margarina, sapuna, tekstila i lakova. Poznato je da izaziva koprivnjaču. |
E160(C) | Paprika extract; Capsanthin | Crvena boja | Zabranjen u nekim zemljama. Za izbegavanje. |
E160(D) | Lycopene | Boja | Crveno obojen karotenoid pronađen u paradajzu i crvenom grejpu.Povećava rizik od raka. |
E160(E) | Beta-apo-8′-carotenal | Narandžasta boja | Bezbedan. |
E160(F) | Ethyl ester of beta-apo-8′-carotenic acid | Narandžasta boja | Bezbedan. |
E161 | Xanthophylls | Žuto crvena | Bezbedan. |
E161(G) | Canthaxanthin | Narandžasta boja | Bezbedan. |
E162 | Betanin | Crvena/ljubičasta boja | Bezbedan. |
E163 | Anthocyanins | Ljubičasta boja | Bezbedan. |
E170 | Calcium carbonate, Chalk | Obojivač | Bezbedan. U većim količinama može biti toksičan. |
E171 | Titanium dioxide | Bela boja | |
E172 | Iron oxides and hydroxides | Obojivač | Bezbedan. U većim količinama može biti toksičan. |
E173 | Aluminium | Obojivač | Zabranjen u nekim zemljama. |
E174 | Silver | Obojivač | Zabranjen u nekim zemljama. |
E175 | Gold | Obojivač | Zabranjen u nekim zemljama. |
E180 | Pigment Rubine, Lithol Rubine | Obojivač | Zabranjen u nekim zemljama. |
E181 | Tannin, Tannic acid | Obojivač |
Konzervansi u hrani. Da li su opasni?
Konzervansi su obeleženi oznakama od E200 do E299. Konzervansi se dodaju da bi sprečili razvoj mikroorganizama i da bi proizvod duže trajao. Konzervansi mogu biti prirodni, so, šećer i organske kiseline ( vinska, limunska, jabukova…) i hemijske supstance.
Nitrati i nitriti koji služe za očuvanje boje proizvoda i svežine mesa su veliki problem jer se mogu pretvoriti u toksične i kancerogene spojeve kao što su mitrozoamin ili nitrozoamid. S druge strane sprečavaju rast Clostridium botulinuma, bakterije čiji su toksini parališući otrov za nervni sistem.
Danas se puno rasprava vodi oko pojave benzena, kancerogenog spoja koji nastaje dodavanjem benzojeve kiseline u osvježavajuća bezalkoholna pića koji sa dodatkom C vitamina ili limunske kiseline prozvode benzen koji je kancerogen.
Treba izbegavati konzervanse od E 210 do 219, benzo-kiseline, zatim astmatičari treba da izbegavaju Sumpor dioksid (E 220) i sulfite (E 221 do E228 i E239).
Zabranjeni i kancerogeni konzervansi su: E 249, E 250, E 251 i E 252.
E-Broj | Ime | Kategorija upotrebe | Komentar |
E200 |
Sorbic acid |
Konzervans |
Potencijalno iritira kožu, izaziva glavobolju i nemir creva. |
E201 |
Sodium sorbate |
Konzervans |
Nema štetnih efekata |
E202 |
Potassium sorbate |
Konzervans |
Nema štetnih efekata |
E203 |
Calcium sorbate |
Konzervans |
Nema štetnih efekata |
E210 |
Benzoic Acid |
Konzervans i antioksidant |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguče.Dobija se iz benzola, smole izlučene iz drveta. Poznat kao biphenylcarboxylic acid, carboxybenzene.Dodaje se alkoholnim pićima, pečenim proizvodima, sirevima, začinima, gumi, zamrznutom mleku, mekanim slatkišima i kao antiseptik u mnogim medikamentima za kašalj.Može uzrokovati astmu. Navodno uzrokuje neurologične poremećaje i dokazano da izaziva hiperaktivnost kod dece. |
E211 |
Sodium Benzoate |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće.Koristi se kao antiseptik, kao konzervans i da prikrije neželjeni ukus. U Orandžadama ga ima u velikom iznosu – 25mg/250ml. takođe u mleku i mesnim proizvodima, začinima, pečenim proizvodima. Koristi se u mnogim lekovima.Izaziva koprivnjaču i pogoršava astmatično stanje. |
E212 |
Potassium benzoate |
Konzervans |
Dodaje se alkoholnim pićima, pečenim proizvodima, sirevima, začinima, gumi, zamrznutom mleku, mekanim slatkišima i kao antiseptik u mnogom medikamentima za kašalj. |
E213 |
Calcium benzoate |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće.Isto kao i E212 |
E214 |
Ethyl p-hydroxybenzoate |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Zabranjen u nekim zemljama. |
E215 |
Sodium ethyl p-hydroxybenzoate |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Zabranjen u nekim zemljama. |
E216 |
Propyl p-hydroxybenzoate |
Konzervans |
Potencijalni alergen. |
E217 |
Sodium propyl p-hydroxybenzoate |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Zabranjen u nekim zemljama. |
E218 |
Methyl p-hydroxybenzoate |
Konzervans |
Potencijalni alergen, uglavnom na koži. |
E219 |
Sodium methyl p-hydroxybenzoate |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Zabranjen u nekim zemljama. |
E220 |
Sulphur Dioxide |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće.Izveden iz ugljenog katrana. proizveden sagorevanjem sumpora ili gipsa.Upotrebljava se za pivo, blaga pića, sušeno voće, sokove, sirupe, vino, sirće, proizvode od krompira.Izaziva glavobolju i nemir creva. izaziva napade astme i otežan metabolizam kod osoba sa oštećenim bubrežnim funkcijama. Iritantan za kožu. Neutrališe vitamin B1 i B12. |
E221 |
Sodium sulphite |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Vidi 220. |
E222 |
Sodium Bisulphite |
Konzervans i izbeljivač |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Vidi 220. |
E223 |
Sodium metabisulphite |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Vidi 220. |
E224 |
Potassium metabisulphite |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Vidi 220. |
E225 |
Potassium sulphite |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Vidi 220. |
E226 |
Calcium sulphite |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Zabranjen u nekim zemljama. |
E227 |
Calcium hydrogen sulphite |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Zabranjen u nekim zemljama. |
E228 |
Potassium hydrogen sulphite |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Zabranjen u nekim zemljama. Vidi 220. |
E230 |
Biphenyl, diphenyl |
Konzervans |
Upotrebljava se za poljoprivredne potrebe. Tipični proizvodi su južno voće.Zabranjen u Australiji i još nekim zemljama. |
E231 |
Orthophenyl phenol |
Konzervans |
Upotrebljava se za poljoprivredne potrebe. Tipični proizvodi su kruška, šargarepa, breskva, šljiva, sladak krompir, južno voće, ananas, paradajz, paprika, trešnja, nektarina.Zabranjen u Australiji. |
E232 |
Sodium orthophenyl phenol |
Konzervans |
vidi 231Zabranjen u nekim zemljama. |
E233 |
Thiabendazole |
Konzervans |
Upotrebljava se za poljoprivredne potrebe. Tipični proizvodi su kruška, jabuka, južno voće, krompir, banana, pečurke, meso, mlekoZabranjen u Australiji i još nekim zemljama. |
E234 |
Nisin |
Konzervans |
Antibiotik izveden iz bakterija.Upotrebljava se kod piva, sira i paradajz paste. |
E235 |
Natamycin |
Konzervans |
Potencijalni alergen.Izveden iz bakterija. sprečava plesan.Tipični proizvodi su meso i sir.Može prouzrokovati gađenje, povraćanje, anoreksiju, dijareju i iritaciju kože.Zabranjen u nekim zemljama. |
E236 |
Formic acid |
Konzervans |
Izbegavati ako je moguće.Zabranjen u nekim zemljama. |
E237 |
Sodium formate |
Konzervans |
Izbegavati ako je moguće.Zabranjen u nekim zemljama. |
E238 |
Calcium formate |
Konzervans |
Izbegavati ako je moguće.Zabranjen u nekim zemljama. |
E239 |
Hexamethylenetetramine, Hexamine |
Konzervans |
Izbegavati ako je moguće.Zabranjen u nekim zemljama. |
E240 |
Formaldehyde |
Konzervans |
|
E242 |
Dimethyl dicarbonate |
Konzervans |
|
E249 |
Potassium nitrite |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati kod dece.Fiksator boje i agent za meso.Može utiati na sposobnost tela da primi kiseonik, rezultirajući skraćenje daha, vrtoglavicu i glavobolju. Potencijalno kancerogen.Nije dozvoljen u hrani za mlade i decu. |
E250 |
Sodium nitrite |
Konzervans |
Potencijalni alergen. Izbegavati kod dece.Može prouzrokovati hiperaktivnost i druge nepovoljne reakcije. Potencijalno kancerogen.Zabranjen u mnogim zemljama. |
E251 |
Sodium nitrate, saltpetre |
Konzervans |
Koristi se za proizvodnju nitric acid, kao đubrivo i u fermentirani mesnim proizvodima. vidi E250. |
E252 |
Potassium Nitrate |
Konzervans |
Može se izvesti iz odbaćenih životinskih i biljnih materija.Koristi se za barut, eksplozive i đubrivo za zaštitu mesa.Može proizvesti hiperaktivnost i druge nepovoljne reakcije. Potencijalno kancerogen. Vidi E249.Zabranjen u mnogim zemljama. |
E260 |
Acetic acid |
Regulator kiselosti |
Glavna komponenta sirća. Sintetički proizveden iz vlakna drveta.Koristi se za turšije i soseve.Izaziva glavobolju i nemir creva. Iritantan za kožu. |
E261 |
Potassium acetate |
Regulator kiselosti |
Kiselina hrane.Tipični proizvodi su sosevi i turšija.Osobe sa oštećenim funcijama bubrega treba da ga izbegavaju. Izaziva glavobolju i nemir creva. Iritantan za kožu. |
E262 |
Sodium acetate |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata. |
E264 |
Ammonium acetate |
Regulator kiselosti |
Potencijalni alergen. Može uzrokovate gađenje i povraćanje. Izbegavati kod dece. |
E270 |
Lactic acid |
Regulator kiselosti i antioksidant |
Proizveden grejanjem i fermentacija karbohidrati u mlečnoj surutki, krompiru, kukuriznom skrobu ili melasi.Koristi se u slatkišima, prelivima, blagim pićima, konditorskim proizvodima.Težak za dečiji metabolizam. |
E280 |
Propionic acid |
Prezervativ |
Može se komercijalno izvesti iz etilen i karbon monoksida, propionaldehyde, prirodnog gasa ili frementirane drvene kaše.Uglavnom se koristi kod hleba i brašna.Povezan sa migrenom, znojenjem i varenjem. |
E281 |
Sodium propionate |
Prezervativ |
Tipični proizvodi su oni od brašna.Povezan sa migrenom. |
E282 |
Calcium propionate |
Prezervativ |
Vidi E281. |
E283 |
Potassium propionate |
Prezervativ |
Vidi E281. |
E284 |
Boric acid |
Prezervativ |
|
E285 |
Sodium tetraborate; borax |
Prezervativ |
|
E290 |
Carbon dioxide |
Regulator kiselosti |
Dodaje se gaziranim pićima. izaziva nemir creva.Pokretač, rashlađivač, izvedan iz proizvodnje kreča.Tipični proizvodi su vino, blaga pića, slatkiši. Povećava efekte alkohola |
E296 |
Malic acid |
Regulator kiselosti |
Dodaje se gaziranim pićima. izaziva nemir creva.Izvedan iz voća ili sintetički.Deca treba da ga izbegavaju. |
E297 |
Fumaric acid |
Regulator kiselosti i antioksidant |
Dodaje se gaziranim pićima. izaziva nemir creva.Izveden iz biljki skupine Fumaria esp. F. officinalis ili iz fermentacije glukoze sa gljivama. Ukus kiselkast, antioksidant za blaga pića i mešane kolače. |
Kiseline, antioksidansi i mineralne soli – aditivi u hrani
Antioksidansi u hrani su supstance koje ne dozvoljavaju oksidaciju hrane u kontaktu sa vazduhom, praktično služe da hrana ne užegne što duže. Oni sprečavaju stvaranje peroksida. Označeni su slovom E od 300 do 321.
Ako se upotrebljava vitamin C (E 300) nema štetnog delovanja. Manje su štetni tzv. galati (E 310 do 312). Oni kod osetljivih osoba mogu izazvati glavobolju, kožne iritacije, umor ili obamrlost. Sadrže ih supe u kocki, žvake, sladoledi i sl.
E-Broj | Ime | Kategorija upotrebe | Komentar |
E300 |
Ascorbic acid (Vitamin C) |
Antioksidant |
Vitamin C. Bezbedan. |
E301 |
Sodium ascorbate |
Antioksidant |
Natrijumska so vitamina C. Bezbedan |
E302 |
Calcium ascorbate |
Antioksidant |
Vitamin C. povečava formaciju kalcijum oksalata |
E303 |
Potassium ascorbate |
Antioksidant |
Kalijumova so vitamina C |
E304 |
Ascorbyl palmitate |
Antioksidant |
Masna kiselina ascorbic acid. Isto kao E300 |
E306-9 |
Tocopherols (Vitamin E) |
Antioksidant |
Vitamin E. Nalazi se u mnogim biljnim uljima, uključujući soju, pšenične klice, klice pirinča, semenke pamuka, kukuruz. Antioksidans za nasne kiseline, masna tkiva, sprečava oksidaciju vitamina a koristi se u margarinu i salatnim prelivima. |
E310 |
Propyl gallate |
Antioksidant |
Potencijalni alergen. Izbegavati kod dece.Sprečava užegnuće uljnih supstanci. Koristi se u uljima, margarinu i salatnim prelivima.Može izazvati gastro probleme i iritaciju kože. Nije dozvoljen u hrani za decu jer je poznata tendencija da uzrokuje bolesti krvi. |
E311 |
Octyl Gallate |
Antioksidant |
Potencijalni alergen. Izbegavati kod dece.vidi E310 |
E312 |
Dodecyl gallate |
Antioksidant |
Potencijalni alergen. Izbegavati kod dece.Vidi E310 |
E317 |
Erythorbic acid |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata.Proizveden iz saharoze. |
E318 |
Sodium erythorbate |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata.proizveden iz E317 |
E319 |
Butylhydroxinon |
Antioksidant |
Potencijalno štetni efekati. Izbegavati kod dece.Tipični proizvodu su masti, ulja i margarin baziran na petrolej. Izaziva gađenje, povreaćanje, delirijum. Doza od 5g se smatra fatalnom. |
E320 |
Butylated Hydroxyanisole (BHA) |
Antioksidant |
Potencijalni alergen. Izbegavati kod dece. Derivat petroleja. Usporava kvarenje usled oksidacije.Koristi se za jestiva ulja, žvakaće gume, masti, margarin, istant proizvodima od krompira.Nije dozvoljen u hrani za decu. Može izazvati alergije, hiperaktivnost i druge probleme.Eksperimentalno, je izazvao rak kod labaratorijskih životinja.Zabranjen u Japanu. |
E321 |
Butylated hydroxytoluene (BHT) |
Antioksidant |
Potencijalni alergen. Izbegavati kod dece.Derivat petroleja. Vidi E320 |
E322 |
Lecithin |
Emulgator i stabilizator |
Žumance je izvor, a često i soja, pa postoji verovatnoća da je GM. |
E325 |
Sodium lactate |
Antioksidant |
Izbegavati kod dece netolerantne na laktozu. |
E326 |
Potassium lactate |
Regulator kiselosti |
Izbegavati kod dece netolerantne na laktozu. |
E327 |
Calcium lactate |
Regulator kiselosti |
Izbegavati kod dece netolerantne na laktozu. |
E328 |
Ammonium lactate |
Regulator kiselosti, Antioksidant |
Izbegavati kod dece netolerantne na laktozu. |
E329 |
Magnesium lactate |
Regulator kiselosti, Antioksidant |
Izbegavati kod dece netolerantne na laktozu. |
E330 |
Citric acid |
Antioksidant |
Bezbedan. Limunska kiselina.Koristi se za keksove, konzerviranu ribu, sir i sirne proizvode, kolače, raženi hleb, blaga pića… |
E331 |
Sodium citrates |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata. Kiselina za hranu. |
E332 |
Potassium citrates |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata u malim dozama. |
E333 | Nema štetnih efekata u malim dozama. Kiselina za hranu. | ||
E334 |
Tartaric Acid |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata u malim dozama. |
E335 |
Sodium L-Tartrate |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata. Kiselina za hranu. |
E336 |
Potassium L-Tartrate (Cream of Tartar) |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata. Kiselina za hranu. |
E337 |
Sodium potassium tartrate |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata. |
E338 |
Phosphoric acid |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata. Kiselina za hranu. |
E339 |
Sodium phosphates |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata ako se koristi oprezno. |
E340 |
Potassium phosphates |
Antioksidant |
Nema štetnih efekata ako se koristi oprezno. |
E341 |
Calcium Orthophosphates |
Sprečava slepljivanje, učvršćivač |
Nema štetnih efekata. |
E343 |
Magnesium phosphates |
Sprečava slepljivanje |
Nema štetnih efekata. Neophodan mineral. |
E350 |
Sodium malates |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata. |
E351 |
Potassium malate |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata. |
E352 |
Calcium malates |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata. |
E353 |
Metatartaric acid |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E354 |
Calcium tartrate |
Emulgator |
|
E355 |
Adipic acid |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata. |
E357 |
Potassium adipate |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata. |
E363 |
Succinic acid |
Regulator kiselosti |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E365 |
Sodium fumarate |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata. |
E366 |
Potassium fumarate |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata. |
E367 |
Calcium fumarate |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata. |
E370 |
I,4-Heptonolactone |
Regulator kiselosti |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E375 |
Nicotinic acid, Niacin |
Za postojanost boja |
Vitamin B3. Prirodno se nalazi u pasulju, grašku i drugim mahunama, mleku, jajima, mesu, živini i ribi.1000 mg dnevno može izazvati oštećenje jetre, dijabetes, gastritis, oštećenje očiju.50-100mg može izazvati glavobolju i stomačne probleme. |
E380 |
Triammonium citrate |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata ako se koristi oprezno. |
E381 |
Ammonium ferric citrate |
Regulator kiselosti |
|
E385 |
Calcium disodium (EDTA) |
Regulator kiselosti |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
Bijne gume, emulgatori, stabilizatori, antitela…
Emulgatori su dodaci hrani koji služe za povezivanje dve ili više mešavina (sastojaka) koje se međusobno ne mogu mešati (npr. masnoća i voda u majonezu i kremovima). Označeni su slovom E i brojevima od 322 do 452. Najčešći je lecitin E322, prirodni sastojak koji se dobija od žumanca. Neki emulgatori, poput karagenan E407 mogu poremetiti probavu.
E-Broj | Ime | Kategorija upotrebe | Komentar |
E400 |
Alginic acid |
zgušnjivač, stabilizator, Agens za geliranje, emulgator |
Nema štetnih efekata u malim dozama.Gustin i prirodna guma, izveden iz morske trave. Koristi se za mešane kremove, sirupe, začinjeno mleko, guste kremove i jogurt. |
E401 |
Sodium alginate |
As 400 |
Nema štetnih efekata u malim dozama. |
E402 |
Potassium alginate |
As 400 |
Nema štetnih efekata u malim dozama. |
E403 |
Ammonium alginate |
As 400 |
Vidi 400 |
E404 |
Calcium alginate |
As 400 |
Vidi 400 |
405 |
Propylene glycol alginate |
As 400 |
Nema štetnih efekata u malim dozama. |
E406 |
Agar |
As 400 |
Gumene alge. Ne vari se, deluje kao izvor dijetalnih vlakana. Nema štetnih efekata u malim dozama. Koristi se za meso i sladoled.
|
E407 |
Carrageenan (Irish Moss) |
Stabilizator, Agens za geliranje. Emulgator |
Potencijalni alergen. Izbegavati kod dece. Vlakno, povezano iz morske trave. Povezan je sa rakom zato što može doći zagađen etilen oksidom što rezultira stvaranju etilen hloridirina, visoko kancerogene smeše. Takođe ga povezuju i sa čirom. |
E410 |
Locust bean gum (Carob seed gum) |
Stabilizator, Agens za geliranje. Emulgator |
Nema štetnih efekata u malim dozama. Izveden iz rogača, koristi se za lizalice, sirupe, esencije, neke proizvode od brašna, prelive za salatu, voćne napitke. često se koristi kao zamena za čokoladu bez kofeina. snižava nivo holesterola. |
E412 |
Guar gum |
zgušnjivač, stabilizator, |
Izveden iz semena Cyamopsis tetragonolobus indijskog porekla. Izaziva mučninu, nadimanje, grčeve u stomaku. Snižava nivo holesterola. |
E413 |
Tragacanth |
Izveden iz drveta Astragalus. Koristi se za hranu, lekove za nos, eliksire i tablete, kao i vezivo u kozmetici. Potencijalni alergen u dodiru sa kožom. Izbegavati ako je moguće. |
|
E414 |
Acacia (Gum arabic) |
zgušnjivač, stabilizator, |
Izveden iz biljnog soka iz Acacia Senegal. Moguće blaže iritacije sluzokože. Izbegavati ako je moguće. |
E415 |
Xanthan gum |
Emulgator, zgušnjivač stabilizator, |
Nema štetnih efekata. Izveden fermentacijom žitnog šećera. |
E416 |
Karaya gum |
zgušnjivač, stabilizator, i emulgator |
Izbegavati ako je moguće. Moguće alergije. Izveden iz drveta Sterculia urens. često se kombinije sa E410, u sladoledima, kremovima i slatkišima. povećava svoju zapreminu u smeši sa vodom do sto (100) puta. |
E417 |
Tara gum |
zgušnjivač, stabilizator, Agens za geliranje, Emulgator |
Izveden iz grma Caesalpinia Spinosa. |
E418 |
Gellan gum |
zgušnjivač, stabilizator, Agens za geliranje, Emulgator |
|
E420 |
Sorbitol |
Zaslađivač, ovlaživač. |
Sintetski zaslađivač. Derivat glukoze ili izveden iz bobičastog voća.Koristi se za lilihip, suvo voće, fina peciva, konditorske proizvode, niskokaloričnu hranu, farmaceutske sirupe i kozmetiku.Nije dozvoljen u proizvodima namenjenim deci. Može izazvati gastritične poremećaje. |
E421 |
Mannitol |
Sprečava slepljivanje, zaslađivač |
Sintetski zaslađivač, izveden iz morske trave ili drveta Manna ash. Nije dozvoljen u proizvodima namenjenim deci. Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Može izazvati dijareju, disfunkcije bubrega, takođe mučninu i povraćanje Upotrebljava se za niskokaloričnu hranu. |
E422 |
Glycerine, Glycerol |
Emulgator, zaslađivač |
Zaslađivač. Uljni bezbojni alkohol, izveden dekompozicijom prirodnih masti lužinom. čest nusproizvod proizvodnje sapuna, korišćenjem životinjskih masti ili biljnih ulja, a često se može dobiti i iz petrolejskih proizvoda, ponekad i sintetizovan iz propilena ili fermentisanih šećera. Koristi se u sirevima i sosevima, u kristalizovanom ili sušenom voću, likerima i votki, kondiktorskim proizvodima i niskokaloričnoj hrani. Potencijalni alergen. Može uzrokovati glavobolju, žeđ, mućninu i visok novo šećera u krvi. |
E432 |
Polysorbate 20 |
Emulgator |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E433 |
Polysorbate 80 |
Emulgator |
Emulgator izveden iz životinjskih masnih kiselina.Koristi se kao sintetski začin, za penušanje. Može povećati apsorpciju rastvorljivih supstanci. |
E434 |
Polysorbate 40 |
Emulgator |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E435 |
Polysorbate 60 |
Emulgator |
Vidi E433 |
E436 |
Polysorbate 65 |
Emulgator |
Vidi E433 |
E440(A) |
Pectin |
Emulgator, Agens za geliranje. |
Minimalni neželjeni efekti.Prirodno se nalazi u koži jabuke. Koristi se za guste džemove, žele, i soseve. Može dovesti do nadimanja. |
E440(B) |
Amidated Pectin |
Emulgator, agens za geliranje. |
Nema štetnih efekata. |
E441 |
Gelatine |
Emulgator, Agens za geliranje. |
Potencijalni alergen. Astmatičari treba da ga izbegavaju. Može sadržati E220. |
E442 |
Ammonium phosphatides |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E444 |
Sucrose acetate isobutyrate |
Emulgator |
|
E445 |
Glycerol esters of wood rosins |
Emulgator |
|
E450-2 |
Sodium and Potassium PolyPhosphate salts |
Emulgator |
Visok novi može dovesti do mineralnog disbalansa. |
E460 |
Powdered cellulose |
Emulgator |
Vlaknasti deo ćelijskih zidova biljaka . Nema štetnih efekata. |
E461 |
Methyl cellulose |
Emulgator |
Potencijalni poremecčaji želuca, nadima i crevnu opstrukciju. |
E463 |
Hydroxypropyl cellulose |
Emulgator |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E464 |
Hydroxypropyl methyl cellulose |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E465 |
Methyl Ethyl cellulose |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E466 |
Sodium carboxy methyl cellulose |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E469 |
carboxy methyl cellulose |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E470 |
Sodium, Potassium and Calcium Salts of Fatty Acids |
Emulgator |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E471 |
Mono- and diglycerides of fatty acids |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E472(A-F) |
esters of mono- and diglycerides of fatty acids |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E473 |
Sucrose esters of fatty acids |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E474 |
Sucroglycerides |
Emulgator |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E475 |
Polyglycerol esters of fatty acids |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E476 |
Polyglycerol polyricinoleate |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E477 |
propylene glycol esters of fatty acids |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. Derivat petroleja. |
E479B |
Thermally oxidized soya bean oil |
Emulgator |
Mogućnost da je GM |
E481 |
Sodium stearoyl-2-lactylate |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E482 |
Calcium stearoyl-2-lactylate |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E483 |
Stearyl tartrate |
Emulgator |
Zabranjen u nekim zemljama. |
E491 |
Sorbitan monostearate |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E492 |
Sorbitan tri-stearate |
Emulgator |
Nema štetnih efekata. |
E493 |
Sorbitan monolaurate |
Emulgator |
Zabranjen u nekim zemljama. |
E494 |
Sorbitan mono-oleate |
Emulgator |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E495 |
Sorbitan mono-palmitate |
Emulgator |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E-Broj | Ime | Kategorija upotrebe | Komentar |
E500 |
Sodium carbonates (Bicarbonate of soda) |
Regulator kiselosti, povećava masu. |
Nema štetnih efekata u malim dozama. |
E501 |
Potassium carbonates |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata. |
E503 |
Ammonium carbonates |
Regulator kiselosti |
Može da iritira sluzi membrana. |
E504 |
Magnesium carbonates |
Regulator kiselosti, sprećava slepljivanje. |
Nema štetnih efekata. ćesto nađen u laksativima i kao agens protiv kiselosti. |
E507 |
Hydrochloric acid |
Kiselina |
Nema štetnih efekata u malim dozama. |
E508 |
Potassium chloride |
Agens za geliranje. |
Veće količine mogu izazvati gastritična gnojenje. |
E509 |
Calcium chloride |
Učvrššivač. |
Nema štetnih efekata. Izveden iz rasola. |
E510 |
Ammonium chloride |
Regulator kiselosti. |
Najbolje je da ga izbegavaju ljudi sa oštećenom jetrom i funkcijom bubrega. Najčešća upotreba za proizvode od brašna. |
E511 |
Magnesium chloride |
Ulvrššivač. |
Esencijalni mineral. |
E513 |
Sulphuric acid |
Kiselina |
Zabranjen u nekim zemljama. |
E514 |
Sodium sulphates |
Regulator kiselosti |
Može poremetiti ravnotežu vode u telu. |
E515 |
Potassium sulphates |
Začin |
Nema štetnih efekata. |
E516 |
Calcium sulphate |
Sekvestrant. |
Nema štetnih efekata. Izveden iz krečnjaka. |
E517 |
Ammonium sulphate |
||
E518 |
Magnesium sulphate (Epsom salts) |
Regulator kiselosti |
Laksativ. Nema štetnih efekata u malim dozama. |
E519 |
Copper sulphate |
Konzervans |
Esencijalni mineral. |
E520 |
Aluminium sulphate |
Učvrššivač. |
|
E521 |
Aluminium sodium sulphate |
Učvršćivač. |
|
E522 |
Aluminium potassium sulphate |
Regulator kiselosti |
|
E524 |
Sodium hydroxide |
Regulator kiselosti |
Zabranjen u nekim zemljama. |
E525 |
Potassium hydroxide |
Regulator kiselosti |
Zabranjen u nekim zemljama. |
E526 |
Calcium hydroxide |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata u malim dozama. |
E527 |
Ammonium hydroxide |
Regulator kiselosti |
Zabranjen u nekim zemljama. |
E528 |
Magnesium hydroxide |
Regulator kiselosti |
Zabranjen u nekim zemljama. |
E529 |
Calcium oxide |
Regulator kiselosti |
Nema štetnih efekata u malim količinama. |
E530 |
Magnesium oxide |
Sprečava slepljivanje. |
Zabranjen u nekim zemljama. |
E535 |
Sodium ferrocyanide |
Sprečava slepljivanje. |
Nema štetnih efekata. |
E536 |
Potassium ferrocyanide |
Sprečava slepljivanje. |
Nusproizvod proizvodnje gasa, Nisko toksičan. |
E540 |
Di-calcium di-phosphate |
Regulator kiselosti |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E541 |
Sodium aluminium phosphate |
Emulgator, povečava masu. |
|
E542 |
Bone phosphate |
Sprečava slepljivanje. |
Životinjsko poreklo. Nema štetnih efekata. Koristi se za mleko za mašine za kafu. |
E544 |
Calcium polyphosphate |
Emulgator |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E545 |
Ammonium polyphosphate |
Emulgator |
Zabranjen u Australiji i nekim zemljama. |
E551 |
Silicon dioxide (Silica) |
Sprečava slepljivanje. |
Ekstrakt iz peska. Nema štetnih efekata. |
E552 |
Calcium silicate |
Sprečava slepljivanje. |
Sprečava kiselost. Izveden iz krečnjaka. Nema štetnih efekata. |
E553(A) |
Magnesium silicates |
Sprečava slepljivanje. |
Zabranjen u Australiji. |
E553(B) |
Talc |
Sprečava slepljivanje. |
Potencijalni neželjeni efekti. Izbegavati ako je moguće. Povezan sa stomačnim rakom. Upotrebljava se za glazirani pirinač, čokoladu i konditorske proizvode. |
E554 |
Sodium aluminium silicate |
Sprečava slepljivanje. |
Koristi se za so, substitut mleka u prahu i začine. Moguće da izazove probleme sa posteljicom u trudnoći. |
E556 |
Calcium aluminium silicate |
Sprečava slepljivanje. |
Izveden iz minerala. Koristi se za mleko u prahu. Vidi E554. |
E558 |
Bentonite |
Sprečava slepljivanje. |
Nema štetnih efekata. |
E559 |
Aluminium silicate (Kaolin) |
Sprečava slepljivanje. |
Nema štetnih efekata. |
E570 |
Stearic acid (Fatty acid) |
Sprečava slepljivanje. |
Nema štetnih efekata. |
E572 |
Magnesium stearate |
Sprečava slepljivanje. |
Nema štetnih efekata. |
E575 |
Glucono Delta-lactone |
Sprečava slepljivanje, sekvestrant |
Nema štetnih efekata. |
E576 |
Sodium gluconate |
Sekvestrant |
Zabranjen u Australiji. |
E577 |
Potassium gluconate |
Sekvestrant |
Nema štetnih efekata. |
E578 |
Calcium gluconate |
Učvršćivač. |
Nema štetnih efekata. |
E579 |
Ferrous gluconate |
Bojenje |
Nema štetnih efekata. Koristi se za održavanje boje. Izveden iz gvožđa i glukoze. Koristi se za masline. Bezbedan u malim količinama. |
E585 |
Ferrous lactate |
Bojenje |
Nema štetnih efekata. |
Pojačivaći ukusa
Upotrebljavaju se da bi namirnicama ili hrani dali intenzivniji ukus. Označeni od E620 pa nadalje. Koriste se najčešće u proizvodnji umaka, salama i dr. Glutamat pripada grupi zabranjenih dodataka za celijačne bolesnike (osetljivi na gluten).
E-Broj | Ime | Kategorija upotrebe | Komentar |
E620 |
L-Glutamic acid |
Pojačivač ukusa. |
Potencijalni alergen. Izbegavati kod dece. Poboljšava ukus. Aminokiselina koja je prisutna u mnogim životinjskim i biljnim proteinima. Mala deca treba da ga izbegavaju. |
E621 |
Monosodium glutamate |
Pojačivać ukusa |
Potencijalni alergen. Izbegavati kod dece . Štetan je za astmatičare. Poboljšava ukus, izveden od melase. Koristi se za konzervirano povrće, tunjevinu, salatne prelive i zamrznutu hranu. |
E622 |
Monopotassium glutamate |
Pojačivać ukusa |
Zamena za so. Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. Izaziva mučninu, povraćanje, dijareju, grčeve u stomaku. |
E623 |
Calcium glutamate |
Pojačivač ukusa |
Zamena za so. Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. |
E624 |
Mono ammonium glutamate |
Pojačivač ukusa |
Zamena za so. Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. |
E625 |
Magnesium di glutamate |
Pojačivać ukusa |
Zamena za so. Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. |
E627 |
Disodium guanylate |
Pojačivač ukusa |
Izbegavati kod dece. Izveden iz sardina ili kvasca, izaziva kostobolju. |
E631 |
Disodium inosinate |
Pojačivač ukusa |
Izbegavati kod dece, Izaziva kostobolju. |
E635 |
Disodium 5′-ribonucleotides |
Pojačivač ukusa |
Može izazvati svrab kože i 30 sati posle uzimanja. Tipični proizvodi su čips, istant knedle, pite. Zabranjen u nekim zemljama. |
E636 |
Maltol |
Pojačivač |
Izveden iz kore drveta ariša, šišarki, čikori drveta. Može se proizvesti sintetički. |
E637 |
Ethyl maltol |
Pojačivač ukusa |
Derivat Maltola, vidi E636. |
E640 |
Glycine and its sodium salt |
Pojačivač ukusa |
|
E650 |
Zinc acetate |
Pojačivač ukusa |
Razno, aditivi
E-Broj | Ime | Kategorija upotrebe | Komentar |
E900 |
Dimethyl polysiloxane |
Agens protiv penušavosti |
Nema štetnih efekata. |
E901 |
Beeswax, white and yellow |
Glaziranje |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. |
E903 |
Carnauba wax |
Glaziranje |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. |
E904 |
Shellac |
Glaziranje |
Potencijalni alergen u kontaktu sa kožom. Izbegavati ako je moguće. |
E905 |
Microcrystalline wax (Paraffins) |
Glaziranje |
Potencijalne želudačne smetnje |
E907 |
Crystalline wax |
Glaziranje |
Zabranjen u nekim zemljama |
E920 |
L-cysteine hydrochlorides |
Poboljšivač |
Nema štetnih efekata. |
E924 |
Potassium bromate |
Poboljšivač |
Potencijalni alergen. Izbegavati ako je moguće. |
E925 |
Chlorine |
Konzervans, izbeljivač |
Poznati kancerogen. |
E926 |
Chlorine dioxide |
Konzervans, izbeljivač |
|
E927 |
Azodi carbonamide |
Poboljšivač |
Zbaranjen u Australiji. |
E928 |
Benzole peroxide |
Poboljšivač |
Alergenik. Astmatičari treba da ga izbegavaju. |
E938 |
Argon |
Gas za pakovanje |
|
E939 |
Helium |
Gas za pakovanje |
|
E941 |
Nitrogen |
Gas za pakovanje |
|
E942 |
Nitrogen oxide |
Pokretač |
|
E943A |
Butane |
Pokretač |
|
E944 |
Propane |
Pokretač |
|
E948 |
Oxygen |
Gas za pakovanje |
|
E949 |
Hydrogen |
||
E950 |
Acesulfame potassium |
Zaslađivač |
|
E951 |
Aspartame |
Zaslađivač |
Potencijalni alergenik. Izbegavati. |
E952 |
Cyclamic acid |
Zaslađivač |
Moguć kancerogen. Zabranjen u USA i Engleskoj. |
E954 |
Saccharina |
Zaslađivač |
|
E957 |
Thaumatin |
Zaslađivač |
|
E965 |
Maltitol, Hydrogenated glucose syrup |
Zaslađivač, održavanje vlage |
|
E967 |
Xylitol |
Zaslađivač |
|
E999 |
Quillaia extract |
Agens za penu |
|
E1100 |
Amylase |
Stabilizator |
|
E1103 |
Invertase |
Stabilizator |
|
E1200 |
Polydextrose |
Stabilizator |
|
E1201 |
Polyvinyl pyrrolidone |
Stabilizator |
Nema štetnih efekata. |
E1202 |
Polyvinyl polypyrrolidone |
Stabilizator |
Nema štetnih efekata. |
E1400-51 |
Starches |
Stabilizator, Zgušnjivač |
Nema štetnih efekata. |
E1505 |
Triethyl citrate |
Stabilizator pene |
|
E1510 |
Ethanol |
Alkohol |
|
E1518 |
Glycerol triacetate |
Održavanje vlage |
|
E1520 |
Propylene glycol |
Održavanje vlage |
Ubedljivo najkvalitetniji i najduži vodič o svakom emulgatoru i njegovoj štetnosti koji sam videla na našem webu. Zaista sve pohvale za ovo, kopirala sam ga kod sebe u notepad i uvek ću se vraćati na njega kad god me bude zanimao neki emulgator da vidim da li je štetan ili ne.
Narodu je neophodno pruziti ovakve informacije i osvescenje o toksicnosti materija koje se unose kroz ishranu. Sjajan clanak. Verujem da mnoge stetne emulgatore unosimo svakodnevno, članak je izuzetno koristan i pragmatičan. Procitajte sve i zapitajte se nad ovim… Činjenica je da u Srbiji vlada kapitalistička klima i da je u centru paznje profit iliti interes!
Puno vam hvala za ovaj više nego koristan članak!
Vuja sve pohvale za vas, rijetki su ovako detaljni tekstovi. Zabilježila sam ga kod sebe u bookmarks i rado ću mu se vraćat. Već sam ovo podjelila i prijateljicama! Vjerujte da o emulgatorima nisam pronašla ovak nešto ni na eng webu !
Sve pohvale!
Hvala Sonja, odgovaram vam na poruku iz razloga što sajt nije bio u funkciji godinu dana, možda ste pokušavali da pristupite strani, a niste mogli. Sajt od 20.04. ponovo radi.
Pozdrav.
Odavno imam neki spisak sa karakteristikama i uticajem na zdravlje,
ali ovaj je vrhunski!
Sve čstitke!
ODLICAN CLANAK
Svaka cast, veliko hvala za tekst.