Aktuelno

Published on April 13th, 2013 | by vuja

1

PayPal i carinski propisi
Pri kupovini robe preko PayPal servisa potrebno je znati koliko će naručena roba na kraju da vas košta, odnosno da li ćete morati da platite carinu i koliki će biti drugi troškovi (dostava). Trenutno carinski propisi koji važe za robu kupljenu preko interneta i plaćenu PayPal-om su sledeći:

  • Za kupljenu robu od pravnih lica carina se ne plaća do 50 evra vrednosti
  • Za kupljenu robu od fizičkih lica ne plaća se carina do 70 evra vrednosti

Za robu koja prelazi ove limite plaća se jedinstvena carinska stopa od 10% i na tu ocarinjenu vrednost se obračunava PDV koji može biti 20% ili 8% (u većini slučajeva će biti 20%). Treba znati i to da se u ovom slučaju carinska osnovica uvećava za troškove poštarine i transporta, te ako roba stigne brzom poštom poreska osnovica nije 10% već se primenjuje Zakonom propisana carinska tarifa.

Treba znati i to da mnogi svetski brendovi ne naplaćuju shipping taksu (dostavu) za robu vredniju od 60 ili 70 dolara.

Šta u praksi znači da se carinska osnovica uvećava za troškove poštarine i transporta?

Kao što znate mnogo sigurnije vam je naručivanje robe od pravnih nego od fizičkih lica tako da će osnovica za robu na koju se ne plaćaju dažbine u većini slučajeva biti 50 evra.

Ako uzmemo u obzir ove parametre možemo pretpostaviti koliko će nas koštati roba:

Carinska osnovica = vrednost robe + transportni troškovi
Vaš trošak = ocarinjena vrednost robe + PDV

Znači, ako je neki predmet 40 evra + transpot 20 evra ulazite u sistem carinjenja, 60 evra osnovica + 6 evra carina + 13,2 evra PDV = 79,8 evra. 79,8 evra vas ispada artikal koji ste naručili, tj. duplo od izvorne cene. Ostaje nada da je taj predmet i dalje jeftiniji nego u našim prodavnicama, ili je ipak ovaj sistem dobar samo za sitnice jeftinije od 30 evra.

Tags: , ,


About the AuthorOne Response to PayPal i carinski propisi

  1. Zelimir says:

    Pitanje,narucio sam dve stvari iz Hong Konga free shiping putem interneta,u vrednosti 10e.Naplacena mi je carina za obe stvari po 170din plus neki PTT troskovi tako da me je sve kostalo 600 dinara…Znaci vrednost moje posiljke je 10e a carina i ptt 600,da li su uvedeni neki novi propisi???Hvala….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top ↑

google-site-verification=1l4MjSLwhDzirYrtZEssWqP5G9UOTfLEyMMoCfQnL8o